Šéfka německé přehlídky documenta končí po skandálu s antisemitským dílem

ČTK ČTK
16. 7. 2022 15:36
Generální ředitelka německé prestižní přehlídky výtvarného umění documenta Sabine Schormannová se funkce vzdala poté, co letošní ročník výstavy v hesenském Kasselu provázel skandál kolem díla s antisemitskými motivy. O jejím odchodu informuje agentura DPA.
Sabine Schormannová
Sabine Schormannová | Foto: ČTK

Schormannová se na abdikaci dohodla s kasselským starostou Christianem Gesellem a hesenskou ministryní kultury Angelou Dornovou.

Kontroverzní velkoformátová malba nazvaná People's Justice byla z přehlídky stažena jen několik dnů po zahájení. Nicméně už několik měsíců před tím zaznívaly výtky ohledně údajného antisemitismu autorů banneru, indonéského kolektivu Taring Padi. Ten tvrdil, že dílo antisemitský podtext nemá a týká se výhradně indonéské nedávné historie.

Mezi postavami jsou ale k vidění například vojáci s prasečí hlavou, kteří mají kolem krku šátek s Davidovou hvězdou a na hlavě přilbu se jménem izraelské tajné služby Mosad. Na malbě je i postava muže, jež evokuje klasické antisemitské stereotypy - má pejzy, špičaté zuby, velký nos, krhavé oči a v puse doutník, na hlavě jí sedí klobouk s nápisem SS a pod ním jarmulka.

Dozorčí rada Documenty se od malby jednoznačně distancovala, jasně podle ní překročila hranice a jejím vystavením silně utrpěla pověst výstavy. V uplynulých týdnech se ozývaly výzvy, aby ředitelka Schormannová odstoupila. Kritici jí vyčítali nečinnost při vypořádávání se se skandálem.

Z pozice poradce Documenty odešel Meron Mendel, ředitel frankfurtského Vzdělávacího centra Anny Frankové. Měl být součástí odborné komise, která chtěla přezkoumat, zda antisemitské motivy neobsahují i další díla letošního ročníku. Schormannová sice takový plán oznámila, podle Mendela se ale neuskutečnil. Poté Hito Steyerlová, jedna z nejvýznamnějších umělkyň na přehlídce, oznámila, že z ní stáhne svá díla.

Schormannová se generální ředitelkou Documenty staly v roce 2018. O rok dříve vyšlo najevo, že po posledním ročníku zůstal deficit v řádu milionů eur.

Documenta v Kasselu patří k milníkům současného umění. První se konala v roce 1955, kdy podle organizátorů znamenala obrodu západoněmecké moderní kultury a vymezení se vůči nacistické minulosti. Nynější patnáctý ročník výstavy začal 18. června a potrvá do 25. září.

 

Právě se děje

Další zprávy