Šéfdirigentem České filharmonie bude Američan ruského původu Semjon Byčkov, odborník na Čajkovského

ČTK Hana Slívová ČTK, Hana Slívová
13. 10. 2017 14:05
Novým šéfdirigentem České filharmonie (ČF) bude čtyřiašedesátiletý americký dirigent ruského původu Semjon Byčkov. Informaci, kterou přinesla ČTK, potvrdil Aktuálně.cz tiskový mluvčí ČF Luděk Březina. Detaily spolupráce budou oznámeny na pondělní tiskové konferenci.
Semjon Byčkov.

Vedení České filharmonie (ČF) plánuje nového šéfdirigenta Semjona Byčkova představit na pondělní tiskové konferenci. V pondělí také nástupce zesnulého Jiřího Bělohlávka podepíše smlouvu.

Byčkov, rodák z Petrohradu, studoval dirigování na tamní konzervatoři a věnoval se jak koncertnímu, tak opernímu dirigování. Odborníci si na něm cení "vzácné kombinace vrozené muzikálnosti a preciznosti vštípené ruskou pedagogickou školou".

Čtyřiašedesátiletý Byčkov je od minulé sezony jedním z hostujících dirigentů ČF. Stal se také uměleckým ředitelem Čajkovského projektu, který zahrnuje nahrávání všech Čajkovského symfonií pro firmu Decca.

"Čajkovského hudbu miluji od nepaměti a jako každá první láska ani tato nikdy nezmizela," řekl o jeho tvorbě. 

Svět si cení i jeho provedení Strausse či Verdiho

Semjon Byčkov zvítězil ve dvaceti letech v Rachmaninovově dirigentské soutěži. Když mu tehdejší režim odepřel cenu za vítězství - možnost dirigovat Leningradskou filharmonii - ze země odešel. Přes Videň odjel v polovině 70. let do Ameriky.  

Když se roku 1989 do SSSR vrátil na pozici hlavního hostujícího dirigenta Leningradské filharmonie, měl už mezinárodní renomé.

Působil jako umělecký ředitel u Grand Rapids Symphony Orchestra a orchestru Buffalo Philharmonic, později se stal uměleckým ředitelem Orchestre de Paris (1989), šéfdirigentem Symfonického orchestru Západoněmeckého rozhlasu v Kolíně nad Rýnem (1997) a šéfdirigentem drážďanské Semperovy opery (1998). Zkušenosti má i z londýnské Royal Opera House.   

Operní svět si váží zejména jeho interpretací Strausse, Čajkovského, Wagnera a Verdiho. 

Po mnohaleté přestávce se Byčkov vrátil k Evženu Oněginovi a tímto návratem symbolicky zahájil období, kdy se jednou z klíčových složek jeho repertoáru stala ruská hudba a zejména Čajkovskij.  

 

Právě se děje

Další zprávy