Nové Star Wars budou výjimečný film. Hlavně díky režisérovi J. J. Abramsovi, tvrdí odborník

Ondřej Chlupáček Ondřej Chlupáček
14. 12. 2015 11:57
"Bude to výjimečný snímek," říká Pavel Klimeš, šéfredaktor Czech Star Wars Universe, o sedmém dílu Star Wars, jehož česká premiéra proběhne ve čtvrtek 17. prosince. Úbytku kvality se podle něj fanoušci nemusí obávat, čeká je příklon ke starým filmovým trikům a původní trilogii.
Star Wars: Síla se probouzí
Star Wars: Síla se probouzí | Foto: Lucasfilm

Podrobnosti týkající se zápletky sedmého dílu Star Wars filmaři úzkostlivě střeží. Mohl byste shrnout, co se v současné chvíli ví z trailerů a zveřejněných rozhovorů s herci a tvůrci?

V zásadě se bude jednat o konflikt galaktických rozměrů odehrávající se 30 let po zničení druhé Hvězdy smrti a vítězství povstalecké Aliance. Proti sobě bude bojovat První řád a Odboj. První řád je organizace, která se kdysi dávno oddělila od Impéria a začala nezávisle na něm existovat ve vzdálené části galaxie, kde postupně nabírala na síle. Po pádu Impéria vznikla Nová republika, kterou, zdá se, rozdělil První řád. Možný důvod, proč došlo k pádu Nové republiky, nabízí kniha Star Wars: Aftermath. Rebelové se v knize po vítězství chtěli tak moc myšlenkově vzdálit od Impéria, že rozpustili 90 procent armády. Náhle vzniklo mocenské vakuum, kterého patrně využil První řád.

A co se týče postav?

V Odboji se můžeme těšit na princeznu Leiu, Hana Sola, Chewbaccu, ale také na nové postavy, jako je Finn a Rey. V čele Prvního řádu bude nejvyšší vůdce Snoke, jeho přímým podřízeným je Kylo Ren. Pod nimi je generál Hux, velitel super zbraně Starkiller. Ta je mimochodem vyobrazena i na plakátech. Bude podobná Hvězdě smrti, ale je několikanásobně silnější. S její pomocí bude První řád chtít zničit Odboj a nastolit jednotnou vládu. Ale může být samozřejmě všechno jinak. Uvidíme na premiéře, jsou to pouze mé spekulace.

Jakým způsobem Disney vypouští informace?

Je to hodně rozmanité. Primárně prostřednictvím trailerů a publikačního projektu Journey to Star Wars: The Force Awakens. To vše patří do marketingové kampaně před filmy. Dále pak Lucasfilm navázal spolupráci s velkými americkými časopisy, jako je Vanity Fair, Variety a Entertainment Weekly. V rozhovorech o Star Wars se vždy objevily nějaké informace. V podstatě si navzájem pomohli. Disney nemusel vysílat informace po klasických kanálech a časopisy měly lukrativní obsah, který mohly otisknout.

Co se vám honilo hlavou, když Disney v roce 2012 koupil Lucasfilm?

Pamatuji si, že jsem byl v té době v kině, takže jsem se o té zprávě dozvěděl až dvě hodiny poté, co koupi oznámili. Byla to exploze tweetů, příspěvků na Facebooku a článků. Všichni k tomu měli co říct. A já jsem v blahé nevědomosti seděl v kině a nic nevěděl. Ale pamatuji si, že jsem se zhrozil. Myslel jsem si, že to je nějaký apríl. Byla to pro mě naprosto neuvěřitelná situace.

Proč jste se zhrozil?

Součástí zprávy bylo, že se budou natáčet nové filmy. To znamenalo, že veškeré knihy, komiksy a hry musí být zneplatněny, aby se udělal prostor novým filmům. Nedovedl jsem si v té době představit, že expandované universum, jak se v komunitě říká publikačním činnostem vedle filmů, přestane existovat.

Primárně z toho pramenilo mé zděšení. Ale samozřejmě jsem se na druhou stranu těšil na nové filmy. Byly to takové hořko-sladké pocity. Nicméně v dubnu 2014 oznámili, že dosavadní materiály budou označené jako legends, což znamená, že to jsou vlastně příběhy, které se vypráví v předaleké galaxii. Stala se z nich fikce ve fikci. Postupem času jsem se s tímto šalamounským řešením naučil žít.

Jaký názor na nové filmy a zneplatnění expandovaného universa měli ostatní členové komunity?

Ne všichni to dokázali tvůrcům odpustit. Odmítají připustit, že jejich oblíbené postavy najednou přestaly existovat. Byla to pro ně zrada. Ale Star Wars jsou primárně filmy. Vždycky to tak bylo. To už se psalo i v úvodních materiálech her a knih. Pod editorialem bylo jasně dané, že obsah hry nebo knihy je založen na představách autorů, co se mohlo dít po doposud natočených epizodách. A nemusí korespondovat s tím, co si představuje George Lucas a Lucasfilm.

Není natáčení nových filmů čistě obchodní tah, kterým se Disney snaží ještě něco vyždímat ze slávy a úspěchu předchozích filmů Star Wars?

To si nemyslím. George Lucas měl se Star Wars dalekosáhlé plány. V roce 1977 byly Hvězdné války koncipované jako sága o dvanácti epizodách. Nakonec se jich natočilo jenom šest. Takže budoucnost po zničení druhé Hvězdy smrti v plánech George Lucase někde figurovala.

Byl J. J. Abrams dobrá volba pro režírování sedmého dílu Hvězdných válek?

Za daných okolností nemohli vybrat lepšího.

Proč si to myslíte?

Především proto, že je velkým fanouškem Star Wars. Ale také kvůli Star Treku. Teď mě sice budou nenávidět všichni fanoušci Star Treku, ale mně se jeho Star Treky líbí. Oni argumentovali, že jim z jejich Star Treku udělal Star Wars. Ale to je za mě naprosto v pořádku. Pokud udělal ze Star Treku dobré Star Wars, tak ze samotných Star Wars udělá něco skvělého.

Bude se režisér Abrams držet původního námětu ze sedmdesátých let, o kterém jste hovořil?

Bude se držet pravděpodobně nějakých základních linií, ale samozřejmě půjde po vlastním scénáři. Rozhodně nemá ambice předvádět něco, co vymyslel George Lucas v sedmdesátých letech. Co uvidíme v kinech, bude inspirováno jen velmi rámcově. Nějaké převzaté nápady tam asi budou, ale do jaké míry, to neví nikdo. Maximálně sám režisér a scénárista Lawrence Kasdan.

Bojíte se úbytku kvality?

Vůbec ne. V Lucasfilmu pracují pořád ti samí lidé. Akorát už nad tím nebdí George Lucas. V dohledné době snad nedojde k úbytku kvality. Stane se to za předpokladu, že Disney bude ždímat nápady, na kterých budou pracovat horší scenáristi a režiséři. Z interních informací vím, že Disney v Lucasfilm figuruje doopravdy jenom jako majitel. Můžeme se těšit na příklon ke klasickým filmovým trikům a méně počítačem vytvořených efektů. Zatím to vypadá, že sedmý díl Star Wars: Síla se probouzí bude opravdu výjimečný snímek. 

Star Wars: Síla se probouzí trailer | Video: Disney/Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy