Sdružení grafiků Hollar slaví sto let. Jeho současnou práci představuje výstava v Obecním domě

Sdružení grafiků Hollar slaví sto let. Jeho současnou práci představuje výstava v Obecním domě
Hollar dnes.
Patrik Hábl: Čínská krajina (2013), sítotisk
Martin Velíšek: Paneláky (2014), prořezávaný hlubotisk
Martin Velíšek: Paneláky (2014), prořezávaný hlubotisk
Foto: Adam Hecl
16. 10. 2017 7:00
Pražský Obecní dům hostí výstavu, kterou Sdružení českých umělců grafiků Hollar slaví sto let svého působení. Ve dvou sálech je k vidění téměř 150 uměleckých grafik od výtvarníků, kteří jsou v Hollaru v současné době. Patří mezi ně například Tomáš Bím, Jiří Šalamoun, Petr Nikl, Jiří Anderle, Boris Jirků, ale i autoři mladší generace. Výstava potrvá do 20. ledna 2018.

V pražském Obecním domě mají fanoušci výtvarného umění unikátní příležitost vidět, jakým směrem se dnes vyvíjí současná umělecká grafika. 

Ve dvou velkých výstavních sálech visí téměř 150 prací od autorů, kteří jsou členy Sdružení českých umělců grafiků Hollar. Výstava pojmenovaná Hollar dnes je zakončením oslav 100. výročí založení sdružení a zároveň jí vrcholí Hollarem vyhlášený rok grafiky.

Uskupení má svou malou galerii na Smetanově nábřeží, kde na sólových i skupinových výstavách tvorbu svých členů pravidelně představuje. Přehlídka Hollar dnes v Obecním domě má ovšem daleko větší ambici.

"Divák má příležitost na jednom místě vnímat celou pestrou směsici dnešní podoby Sdružení Hollar, seznámit se s aktuálními trendy volné grafické tvorby u nás i v obrysech zachytit vývojové tendence," říkají pořadatelé.

A daří se jim to: i díky vkusným, jednoduchým světlým rámům a vzdušné instalaci divák zcela přirozeně proplouvá roztodivnými světy jednotlivých autorů, které spojuje pouze některá z grafických technik (například litografie či lept), a ani na konci druhého sálu nemá pocit přehlcení. 

K Hollaru patřili i Lhoták a Born

Mezi současné členy Hollaru a tedy vystavené autory patří například Jiří Anderle, Vladimír Suchánek, Boris Jirků, Jiří Šalamoun, Jiří Slíva, Tomáš Bím nebo Kateřina Černá, v Obecním domě je ale - vždy po jedné grafice - zastoupená i mladší generace.

K výstavě Hollar Dnes vychází i obsáhlá stejnojmenná publikace v grafické úpravě Rostislava Vaňka.

Mezi bývalé členy Hollaru patřil například i Kamil Lhoták, jehož výstavou v roce 1991 Sdružení zahájilo své novodobé  porevoluční působení. Současný čestný předseda Hollaru Vladimír Suchánek připomíná, že mezi bývalé členy patřili i Adolf Born, autor českých bankovek Oldřich Kulhánek nebo historik umění František Dvořák.

"Byla to zásadní osobnost Hollaru. Pořádal zájezdy s fundovanými výklady o výtvarném umění, jeho práce nemá následovníky," podotýká Suchánek.

Sdružení českých umělců grafiků Hollar se zaštiťuje českým barokním rytcem a kreslířem Václavem Hollarem (1607-1677), který během svého života vytvořil okolo 400 kreseb a 3000 leptů, což je grafická technika tisku z hloubky.

Sdružení v roce 1917 založilo patnáct českých umělců, mezi nimiž byli například František Bílek, Jan Konůpek, Václav Rabas, Viktor Stretti nebo Max Švabinský.

 

Právě se děje

Další zprávy