Saruman dá ve Varech mistrovské lekce i baťůžkářům

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 7. 2008 17:45
Festival chystá Master Class. Zahájí je Christopher Lee
Christopher Lee
Christopher Lee | Foto: MFF KV

Praha - Jedním z nejznámějších hostů letošního karlovarského festivalu je Christopher Lee. Představitel Sarumana z Jacksonovy trilogie Pán prstenů či hraběte Dooku z Hvězdných válek se ale nebude zdržovat jen v pohodlí VIP prostorů.

Běžní návštěvníci festivalu se s ním mohou osobně setkat při jeho Master Class, kterou povede 10. července od 14 hodin ve Stanu Kapitána Morgana vedle hotelu Thermal.

Master Class, tedy cosi jako lekce mistra, je už tradiční součástí velkých festivalů. V Cannes letos o svých filmařských zkušenostech rozmlouval režisér Quentin Tarantino, před ním to byli Martin Scorsese, Stephen Frears, Wong Kar Wai či Sydney Pollack.

Vary letos Master Class pořádají poprvé, ale nezůstane u jedné. "Setkání s režiséry, herci a dalšími filmovými tvůrci, kteří v rámci letošního festivalu představí svou tvorbu, se budou konat pravidelně v odpoledních hodinách ve Stanu Kapitána Morgana," doplňuje Andrea Szczuková z karlovarské industry office.

Foto: LOTR.org

Mistrovskou lekci Christophera Lee bude moderovat britský kritik Philip Bergson. "Jako vynikající vypravěč bude slavný herec odpovídat i na otázky týkající se jeho mnohostranné herecké práce a jeho zkušeností s rozmanitými režijními osobnostmi od Stevena Spielberga po Tima Burtona," láká mluvčí přehlídky Uljana Donátová.

Christopher Lee je ve svých šestaosmdesáti hereckým klasikem. Jako jediný hrál jak Sherlocka Holmese, tak jeho bratra, ale jeho ostře řezaná tvář ho předurčila spíš k rolím padouchů.

Svými kreacemi oživil na plátně Frankensteinovo monstrum i Mumii. Objevil se i v nedávném Zlatém kompasu či jako otec Willyho Wonky dr. Wonka v Burtonově Karlíkovi a továrně na čokoládu.

Christopher Lee na festivalu také převezme Cenu prezidenta MFF Jiřího Bartošky. "Cena je udělována osobnostem, které v oblasti hereckého umění, filmové režie či producentské činnosti zásadním způsobem přispívají k rozvoji filmové tvorby a to nejen ve své zemi, ale v celém světě," dodává Donátová.

 

Právě se děje

Další zprávy