Šarlatová cesta propaguje prostituci pro postižené

Antonín Tesař
27. 2. 2012 16:00
Festival Jeden svět uvede kontroverzní dokument
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Film o prostitutce provozující za peníze sex s tělesně postiženými má v programu Jednoho světa trochu neobvyklé postavení. Australský dokument Šarlatová cesta neodhaluje divákům jednoznačně nežádoucí stav věcí - a není to investigativní rozkrytí čehosi shnilého v tom kterém státě.

Místo toho jednoznačně hájí praxi, kterou by spousta lidí mohla považovat přinejmenším za kontroverzní. Možná tím spíš je ale snímek důležitý jako podnět k úvahám nad problémy, k nimž se společnost nestaví jednoznačným způsobem.

Foto: Aktuálně.cz

Veřejně prospěšná prostituce

Šarlatová cesta se soustředí na osobnost Rachel Wottonové - „sexuální pracovnice", v jejíž klientele tvoří výraznou část lidé s fyzickým postižením. Wottonová se věnuje nejen osvětě týkající se sexuálních potřeb handicapovaných, ale především prosazuje legalizaci dobrovolné prostituce.

Film se tak dotýká dvou problémů, které spolu sice mohou souviset, ale každý má přece jen trochu jiné "parametry". Otázka toho, zda a za jakých podmínek mají handikapovaní nárok na uspokojování svých sexuálních potřeb mimo partnerské vztahy, se může výrazně lišit od problematiky poskytování sexu za peníze.

Přestože sexuálním službám pro postižené je věnováno více prostoru, jako základní téma filmu se nakonec ukazuje spíš problém statusu dobrovolných prostitutek v západní společnosti. Uspokojování sexuálních potřeb handicapovaných tu slouží hlavně jako výmluvný příklad toho, že prostituce může být něčím veřejně prospěšným.

Tím mimochodem tvoří pozoruhodný protipohled k dokumentu Cena za sex rovněž uváděnému letos na Jednom světě. Prostitutky vystupující v Šatlatové cestě si stěžují především na hrubé zacházení dané tím, že v řadě zemí je každá prostituce považovaná za vynucenou.

Foto: Aktuálně.cz

V tom také spočívá důležitost a kontroverze dokumentu. Snahy Wottonové jdou přímo proti názoru, že rodina či partnerský vztah jsou nutnými podmínkami správného sexuálního života a že sex za všech ostatních okolností je něčím v principu nežádoucím.

Šarlatová cesta to sice nikde výslovně neříká, ale soukromé i veřejné aktivity její protagonistky směřují k něčemu poměrně skandálnímu, totiž k pojímání sexu jako veřejné služby (pro handicapované), a dokonce jako zboží (pro kohokoli).

Když jedna z prostitutek ve filmu říká, že její nejčastější zákazníci jsou hluboce osamělí nebo hadicapovaní lidé a často obojí zároveň, nemá to nádech výpovědi o morálním úpadku dnešního světa. Spíš má jít o konstatování, že klienti sexuálních pracovnic jsou trpící lidé, kteří tento typ služeb potřebují.

Sexem ku zdraví

Proto si také dokument dává záležet, aby nám ukázal, že Wottonová je vyrovnaná inteligentní osoba se stabilním partnerským vztahem a že její rodina její zaměstnání plně toleruje. Nejtvrdším testem věrohodnosti pojetí sexu jako služby jsou ovšem obrazy, kdy Wottonová navštěvuje handicapované klienty.

Foto: Aktuálně.cz

Scény, kde Wottonová s matkou klienta rozebírá, které sexuální praktiky má její dospělý potomek při sexu s prostitutkou zakusit, nebo kde matka klienta mluví o tom, jak šetří peníze, aby si nákladný sexuální servis mohla domácnost dovolit, působí velmi nezvykle a pro leckoho jistě pohoršlivě.

Příklad tělesně postižených je přesto dokladem, že se sexualitou by se mělo začít věřejně nakládat jako s něčím, co nemusí být nutně vázané na partnerské vztahy - nebo alespoň přestat být v diskusi a priori prudérní a přiznat si realitu. Jeden z klientů ve filmu přímo říká, že mu sex velmi pomáhá po čistě zdravotní stránce.

Tím, že se snímek plně soustředí na osobnost Wottonové a jednotlivé problémy nechává volně vyplynout z její osobnosti, působí občas nedotaženě. Problémy dobrovolné prostituce a placeného sexu s tělesně postiženými jsou spíš obecně nadhozeny než důkladně analyzovány. Film se navíc víceméně drží konvenčního modelu žena-prostitutka versus muž-klient. Je sice pozitivní, že tu mluví i mužský sexuální pracovník; ale o ženách klientkách, ať už handicapovaných či zdravých, tu nepadne ani slovo.

Přesto je Šarlatová cesta nepochybně cenný snímek. Nebojí se otevřít kontroverzní téma, jež útočí na obecně uznávané a zavedené společenské zvyklosti.

 

Právě se děje

Další zprávy