V Česku půjde do aukce Kokoschkův obraz. S rekordní cenou 200 milionů korun

ČTK ČTK
9. 2. 2023 21:06
S rekordní vyvolávací cenou 200 milionů korun v březnu zamíří do aukce obraz Oskara Kokoschky nazvaný Frau mit dem Sklaven, v překladu Žena a otrok. Malíř se na něm vyobrazil se svou někdejší milenkou Almou Mahlerovou. Za pořádající aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery to tento čtvrtek sdělila Kateřina Sokolová.
Obraz Oskara Kokoschky nazvaný Žena a otrok z roku 1920 představuje malířovu bývalou přítelkyni Almu Mahlerovou jako otrokářku a Kokoschku v roli otroka.
Obraz Oskara Kokoschky nazvaný Žena a otrok z roku 1920 představuje malířovu bývalou přítelkyni Almu Mahlerovou jako otrokářku a Kokoschku v roli otroka. | Foto: ČTK / PR / Adolf Loos Apartment and Gallery

Za tolik peněz ještě žádné umělecké dílo na aukci v Česku nebylo nabízeno. Taková vyvolávací cena o desítky milionů korun přesahuje i aktuální rekord zdejšího aukčního žebříčku. Ten od loňska drží obraz Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, prodaný za 123,6 milionu korun.

Aukce, která nabídne rekordního Kokoschku, se uskuteční 19. března. Předaukční výstava, jež bude otevřena každý den od 18. února až do doby konání aukce, zahrne jen 52 vybraných položek. Dle pořadatelů mají vysoký sběratelský a investiční potenciál a jejich vyvolávací cena začíná na 100 tisíc korunách. Celková vyvolávací cena nabízených položek se pohybuje okolo 365 milionů korun.

Obraz Žena a otrok z roku 1920 představuje bývalou Kokoschkovu přítelkyni Almu Mahlerovou jako otrokářku a Kokoschku coby otroka, podle organizátora aukce je autorovým uměleckým zúčtováním s jeho múzou a milenkou. Rakouský umělec měl v letech 1912 až 1914 s Mahlerovou, vdovou po skladateli Gustavu Mahlerovi, poměr. Tento vztah hluboce ovlivnil jeho život a tvorbu.

Nejdražší Kokoschkovo dílo prodané na aukci v Česku je obraz Praha - Pohled z křižovnického kláštera, který byl v roce 2019 vydražen za 78,5 milionu korun a stal se v té době rekordem českých aukcí.

Za 15 milionů korun březnová aukce nabídne obraz Bohumila Kubišty Podobizna čtenáře (Podobizna profesora Antonína Matějčka), který je portrétem ze zlomového období autora, kdy nastoupil svoji cestu ke kubismu. Kubišta obraz namaloval během svého druhého pobytu v Paříži. Představuje historika umění a jeho blízkého přítele Antonína Matějčka, který žil v letech 1889 až 1950, při čtení.

Za 8,4 milionu korun bude nabídnuto dílo Josefa Šímy nazvané Le ciel de pierre (Kamenné nebe). Pochází ze soukromé pařížské sbírky. Šíma jej namaloval ve svém závěrečném tvůrčím období v 60. letech minulého století. S cenou 13,5 milionu korun do aukce půjde též obraz Emila Filly Zátiší se sokolem a podnosem.

 

Právě se děje

Další zprávy