S láskou Vincent. Do kin míří animovaný film o van Goghovi, jeho obrazy malovalo 125 výtvarníků

Hana Slívová Hana Slívová
12. 12. 2017 15:02
S Evropskou filmovou cenou za nejlepší animovaný film a minimálně s nominací na Zlatý glóbus vstoupí 25. ledna do českých kin snímek S láskou Vincent. 88 minut dlouhý film na motivy dopisů, jež malíř Vincent van Gogh (1853-1890) posílal zejména svému bratrovi, vychází z překreslení a animace mistrových obrazů. Na nových olejomalbách se podílelo 125 výtvarníků. Autorkou celého konceptu je Polka Dorota Kobielová. S láskou Vincent vznikl v době, kdy řešila, co dál s filmařskou kariérou. Snímek se u nás promítal v předpremiéře na Bardzo fajném festivalu.
Trailer k filmu S láskou Vincent | Video: Bohemia Motion Pictures

Když před deseti přepadla polskou animátorku a vystudovanou výtvarnici Dorotu Kobielovou tvůrči krize, rozhodla se, že z ní zkusí vybruslit propojením toho, co umí nejlépe. Její cíl záhy nabral jasné obrysy: vyrobit film, který bude doslova jako malovaný. 

"V rámci hledání inspirace si znovu přečetla dopisy, které psal Vincent van Gogh svému bratrovi. Zaujalo ji, že malovat začal až v devětadvaceti. Pomyslela si, že by z toho mohl být skvělý příběh, a rozhodla se, že jeho obrazům vdechne život," říká v rozhovoru pro web Variety autorčin spolupracovník Hugh Welchman.

Přípravy natáčení

Foto: Bohemia Motion Pictures

Společně dali dohromady krátký trailer a začali zjišťovat, jestli takto pojatý film vůbec dokáže diváky zaujmout. Když ale jeden italský fanoušek trailer sdílel na Facebooku, kde si ho během dne pustily dva miliony lidí, bylo rozhodnuto. 

Začal tak vznikat snímek S Láskou Vincent, který do českých kin dorazí 25. ledna 2018. 

Vincent je ve výsledku unikátní kombinací hraného filmu a animace originálních olejomaleb. Podle 94 původních mistrových děl je vytvořilo 125 umělců, vybraných v konkurzu a následně vyškolených ve van Goghově stylu. 

From the green screen to canvas. See #LovingVincent, in theatres now!

Příspěvek sdílený Loving Vincent (@lovingvincentmovie),

Život obrazům vdechli producenti společnosti Breakthru Films, držitelé Oscara za krátký animovaný film.

V téměř hodinu a půl dlouhém snímku, který vznikal několik let, divák uvidí skoro 67 tisíc originálních olejomaleb. Kdyby se rozložily, dokázaly by podle tvůrců svou plochou pokrýt celý Londýn nebo newyorský Manhattan. 

Předlohou pro animované obrazy se staly hrané scény se skutečnými herci. Vincenta van Gogha představuje polský herec Robert Gulaczyk. Ve snímku se objeví například Saoirse Ronanová, již si čeští diváci mohou pamatovat ze snímku Pokání, Helen McCroryová, Aidan Turner nebo Douglas Booth.

Všichni v jedné místnosti - příprava olejomaleb pro animaci 

Foto: Bohemia Motion Pictures
Foto: Bohemia Motion Pictures

Producent Hugh Welchman s režisérkou a duší projektu Dorotou Kobielovou úzce spolupracoval na scénáři, přípravách filmu i samotném natáčení s herci.

"Až když do hry vstoupily animace, naše role se rozdělily. Dorota jako malířka měla na starosti animaci obrazu, já se soustředil na zvuk a hudbu. V jednu chvíli jsme museli být na dvou místech zároveň, takže bylo dobré, že jsme měli role rozdělené. Společně jsme pak opět pracovali na dokončení filmu," vysvětluje.

Příběh vrcholí v červenci 1890, kdy se van Gogh, jenž se léčil z deprese, postřelil do hrudníku a o dva dny později, v 37 letech, na následky zranění umírá. Okolnosti umělcovy smrti nebyly nikdy zcela objasněny.

 

Právě se děje

Další zprávy