Rychlé ruce a přesná taktovka. Paik a Munroe

5. 5. 2013 18:36
V Českém Krumlově vystoupí jihokorejský klavírista Kun-Woo Paik
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - Poprvé vystupoval, když mu bylo pouhých deset. Jihokorejský klavírista Kun-Woo Paik dokázal svůj talent využít už v útlém věku, kdy společně s Korejským národním orchestrem zahrál Griegův koncert pro klavír a orchestr.

V Krumlově se představí společně s kanadským dirigentem působícím hlavně v Česku Charlesem Olivieri-Munroem, který svojí taktovkou povede Severočeskou filharmonii Teplice.

Paik odešel v patnácti studovat do ciziny, nejdřív na prestižní Julliard School v New Yorku, pak do Londýna a do Itálie. Když mu bylo jen šestnáct, předvedl v New Yorku v Lincoln Centeru kompletní Ravelovo dílo pro klavír, pak vystoupil i ve slavné Carnegie Hall. Momentálně žije se svojí ženou, populární jihokorejskou filmovou a televizní herečkou, v Paříži.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Koncertoval pod taktovkou takových mistrů, jako je Zubin Mehta, Mariss Jansons, Mariss Jansons, Sir Neville Marriner, Wolfgang Sawallisch, Krzysztof Penderecki nebo Jiří Bělohlávek. A doprovázela ho taková tělesa, jako je Symfonický orchestr BBC nebo National Orchestre de Paris.

Pod taktovkou kanadského Čecha

V Krumlově zahraje předehru k Ruslanovi a Ludmile od Michaila Ivanoviče Glinky a symfonickou suitu ze Šeherezády od Nikolaje Andrejeviče Rimského-Korsakova. A udávat tempo mu bude Charles Olivieri-Munroe.

Foto: Aktuálně.cz

Vystudoval klavírní hru na Královské konzervatoři a Univerzitě v Torontu a studoval i na brněnské JAMU u Otakara Trhlíka a Jiřího Bělohlávka. Od roku 1997 je v čele Severočeské filharmonie Teplice, se kterou bude Kun-Woo Paika doprovázet.

Teplický orchestr - jeden z nejstarších orchestrů na světě - se pod jeho vedením rozrostl a získal si jméno jak u nás, tak v zahraničí. Založen byl už v roce 1838 a díky tomu mohl na přelomu 19. a 20. století doprovázet takové persony tehdejší doby, jako byl Pablo de Sarasate, David Popper, Eugen d´Albert nebo Ferruccio Busoni. Orchestr s až devadesáti hudebníky dirigovali Richard Strauss, Siegfried Wagner, Alexander Zemlinsky nebo Felix von Weingartner. V současnosti jsou tepličtí hudebníci schopní odehrát i 140 koncertů za rok

Vynikající teplický orchestr

O umu Olivieri-Munroeho svědčí i spousta cen, které v průběhu let získal: v roce 2000 vítěztsví v Mezinárodní soutěži Pražského jara, cena Supraphonu, Hlavního města Prahy nebo Českého rozhlasu. A rovnou je i hlavním dirigentem německé Philharmonie Südwestfalen, zároveň spolupracoval se špičkovými orchestry z celého světa a je pedagogem na dirigentském oddělení pražské AMU.

Kun-Woo Paik společně s teplickými filharmoniky a Chalresem Olivier-Munroem vystoupí 2. srpna v 19.30 v Zámecké jízdárně. Vstupenky stojí od 190 do 790 korun.

Čtěte také:
Krásné město a skvělá hudba. MHF Krumlov se blíží

MHF v Krumlově v ohrožení. Chybí 4 miliony od státu

Neodolatelná Elina Garanča zahájí festival v Krumlově

 

Právě se děje

Další zprávy