Rusko zakázalo český film o psychopatickém agentovi StB

Magazín ČTK Magazín, ČTK
17. 4. 2015 16:20
Na seznamu zakázaných filmů, které se nesmí promítat v ruských kinech, se objevil i český film Pouta z roku 2010.
Trailer k filmu Pouta | Video: YouTube

Moskva/PrahaRuské ministerstvo kultury nedávno označilo za nepřijatelné šíření amerického filmu Dítě číslo 44 v ruské distribuční síti. Snímek, který se částečně natáčel v Česku, zkresluje podle úředníků historická fakta a je nepřípustné ho promítat v Rusku v době oslav 70. výročí vítězství Rudé armády nad nacistickým Německem.

Dítě číslo 44 ale není jediným snímkem, který má v Rusku stopku. Web Rufabula.com zveřejnil seznam deseti nejzajímavějších filmů, které Putinův režim v uplynulých letech zakázal promítat v ruských kinech. Kromě již zmiňovaného Dítěte číslo 44 se na seznamu objevuje historické polské drama Růžena, estonský film Ve větru nebo český snímek Pouta režiséra Radima Špačka.

Příběh filmu, jehož podkladem byl scénář Ondřeje Štindla, se odehrává začátkem 80. let v totalitním Československu. V jeho středu je příslušník tajné policie, vnitřně neklidný, možná až psychopatický násilník, plný neartikulovaného vzteku a zoufalství. Znuděný vším okolo sebe nasměruje své démony ke zdánlivě čistému, spíše ale neuchopitelnému bodu - k mladé ženě Kláře. Jeho nesmyslná snaha získat ji pro sebe ho obrací nejen proti tradičním nepřátelům režimu, ale i proti vlastním lidem a systému samotnému.

Domácí kritika na rozdíl od ruských cenzorů přijala Pouta kladně. Označila je za "příslib lepších časů", "film, na který domácí kinematografie 20 let čekala, "vynikající thriller" a "možná i nejlepší český porevoluční snímek". Film vyhrál v roce 2011 pět Českých lvů včetně toho za nejlepší film.

 

Právě se děje

Další zprávy