Ruskému odpůrci Kremlu odebrali cenu Václava Havla. Umělec chtěl odměnou pomoci záškodníkům

ČTK ČTK
8. 7. 2016 21:30
Ruskému umělci Pjotrovi Pavlenskému odebrala newyorská nadace Human Rights Foundation letošní cenu Václava Havla pro kreativní disent. Peněžní odměnu chtěl totiž věnovat na obhajobu násilnické skupiny, přepadávající policisty. Někteří krok schvalují s poukazem na to, že Pavlenskij jde proti Havlovu nenásilí, odpůrci namítají, že ceny se zpětně neodebírají. Pavlenskij je známý svým osobitým bojem proti Kremlu - ať již nahotou či sebepoškozováním.
Petr Pavlenskij.
Petr Pavlenskij. | Foto: Anna Vedralová

Moskva - Newyorská nadace Human Rights Foundation (HRF) odebrala ruskému umělci letošní cenu Václava Havla pro kreativní disent, kterou uděluje od roku 2012. Pjotr Pavlenskij totiž peněžní odměnu spojenou s oceněním hodlal věnovat na obhajobu záškodníků z ruského Dálného východu, odsouzených ruskou justicí za násilné zločiny. Stanice BBC o odebrání ceny referovala na svém ruskojazyčném webu jako o "jedinečné události".  Pavlenskij je známý svým osobitým bojem proti Kremlu - ať již nahotou či sebepoškozováním.

Cenu pojmenovanou po posledním československém a prvním českém prezidentovi, který stál v čele HRF po tři roky před svou smrtí, letos kromě Pavlenského získala íránská kreslířka komiksů, která strávila rok za mřížemi, a uzbecká fotoreportérka, která se znelíbila režimu v Taškentu dokumentací života na uzbeckém venkově. Na trojici nositelů ceny připadlo 350 000 norských korun (přibližně milion Kč).

Pavlenskij, proslulý z minulosti několika skandálními uměleckými akcemi v Moskvě a Petrohradě, loni v listopadu v přítomnosti novinářů zapálil dveře sídla ruské tajné služby na moskevském náměstí Lubjanka. Minulý měsíc byl za to odsouzen k pokutě a k nápravě škody.

HRF potvrdila BBC, že Pavlenskému odebírá cenu, protože "Havlovu nenásilnému a tvůrčímu dědictví" by odporoval umělcův záměr věnovat peněžní prémii na obhajobu skupiny, označované médii za "přímořské partyzány". Sám umělec vysvětloval, že chtěl obstarat právní pomoc odpůrcům ruského režimu, kteří mají strávit až čtvrt století za mřížemi.

"Partyzáni" začali v Přímořském kraji přepadat policisty v roce 2009, aby si opatřili zbraně, neprůstřelné vesty a uniformy. Při zatýkání bylo několik členů skupiny zabito, ostatní soud odsoudil za banditismus a vraždy.

Rozhodnutí odebrat Pavlenskému cenu vyvolalo mezi ruskými intelektuály smíšené reakce. Jedni tvrdí, že podle stejných kritérií by měl o všechny ceny přijít i akademik Andrej Sacharov, protože se snažil zajistit obhajobu i teroristům obviněným z výbuchu v moskevském metru, druzí naopak pokládají tento krok za logický, protože by Havel peníze za advokáty násilníků neutrácel.

A jiní připomínají, že se ceny neodebírají zpětně, přece ani Barack Obama, ani Jásir Arafat či Jicchak Rabin nepřišli o Nobelovu cenu míru, přestože žádný mír nezařídili. A sám Václav Havel by po takové ostudě nejspíše odebral nadaci právo udělovat cenu s jeho jménem, tvrdí někteří.

BBC připomněla, že ani Havel, ani Mahátma Gándhí či Andrej Sacharov neodmítali násilí za všech okolností. Kupříkladu Havel podpořil americký vpád do Iráku v roce 2003, zatímco Gándhí svého času označil Adolfa Hitlera za přítele.

Předloni Havlovu cenu za kreativní protest získaly ruské punkerky ze skupiny Pussy Riot, odsouzené do vězení za popěvek proti Vladimiru Putinovi, vykřičený v moskevské katedrále představující hlavní pravoslavný chrám země.

Ruský umělec a performer Pjotr Pavlenskij se proslavil svými veřejnými a velmi otevřenými protesty. Jsou zpravidla šokující a vzbuzují velkou nevoli. | Video: Radio Free Europe/Radio Liberty
 

Právě se děje

Další zprávy