Roxy uvítá vzácné hosty: pantáty grunge

Natan Hirsch
13. 7. 2006 13:51
Praha - Kapela Mudhoney odstartovala svými pověstnými riffy grungeovou revoluci. V pátek je vůbec poprvé představí českému publiku.
Foto: Archiv

Dnes jsou za hlavní praporečníky grunge považováni Pearl Jam, Soundgarden a Nirvana. Ale tenhle dřevorubecký styl rozhodně nepřišel až s Kurtem Cobainem.

Vůbec první skupinou, se kterou je pojem grunge spojován, byla formace Green River. Její dvě alba i nesčetné koncerty mezi léty 1983 a 1987 daly první základy pověstné scéně - a odtud posléze vzešli Mudhoney.

Foto: Archiv

Založil je Mark Arm, zpěvák a kytarista Green River, spolu s kytaristou Stevem Turnerem. A jejich EP prvotina z roku 1988 - nazvaná podle kytarových efektů Superfuzz Bigmuff iniciovala další cestu.

Tady je to nejlepší z hard rocku sedmdesátých let a hard core let osmdesátých servírované s punkovou energií. Esence grunge je už v těchhle šesti písních vydaných na kultovní značce SubPop sídlící v Seattlu. Debutové album Mudhoney se stalo prvním komerčním úspěchem labelu, který byl pro další rozvoj grunge klíčový.

Foto: Archiv

Zbytek Green River - Jeff Ament a Stone Gossard - mezitím vytvořil další ikonu seattleské hudby, skupinu Mother Love Bone. Po tragické smrti zpěváka Andrewa Wooda si hudebníci našli kdesi u benzínové pumpy nového vokalistu. Jmenoval se Eddie Veder, skupina dostala název Pearl Jam a dál už to znají všichni...

Módu kostkovaných košil a typicky ušpiněného soundu, která vtrhla do pop-music se stále úspěšnější visačkou SubPop. Seattle se stal pro první polovinu 90. let hlavním rocknrollovým městem vesmíru.
 
Mudhoney v něm sice tak úplně nevládli, ale o to déle si udrželi své publikum. Pozici jim upevnily desky Piece of Cake a hlavně Every Good Boy Deserves Fudge, skupině neuškodil ani následný odskok od kmenového vydavatelství k velké firmě, ani oddechový čas na sklonku devadesátých let.

Foto: Archiv

V roce 2002 se vrátili s albem Since We've Become Translucent a letos vydali sedmé album Under A Billion Suns, které budou právě v Roxy prezentovat.

Je to silná nahrávka, na které zasloužilé kvarteto podporuje dechová sekce a klávesy, novinkou je nekompromisní politický postoj.  Kritkou ceněné album je zárukou, že se v Roxy nebude jen nostalgicky vzpomínat.

Navíc skupina nebyla od roku 1995 na turné v Evropě a prý to bude jejich vůbec poslední koncertní návštěva na starém kontinentě. Takže v pátek je to možná jediná možnost vidět pantáty grunge, kterým Cobain v 80. letech rád nosil aparaturu.

 

Právě se děje

Další zprávy