Ortel na Slavících? Nepodporujte nenávist tím, že budete mlčet, vyzývají Romové z vládní rady umělce

ČTK ČTK
30. 11. 2016 13:18
Zástupci romské menšiny v radě vlády žádají umělce, aby přehodnotili svůj postoj k hudební skupině Ortel. Ta skončila na sobotním předávání Českých slavíků na druhém místě, stříbrný se umístil i její zpěvák Tomáš Ortel. "Oceněná skupina má jasné napojení na extrémní pravici a hlásá myšlenky neslučitelné se základními právními dokumenty České republiky tím, že podporuje nenávist vůči skupinám osob. Takovým interpretům nelze vyjadřovat jakoukoliv podporu," uvedli členové vládní rady pro romské záležitosti ve výzvě. Protest proti Ortelovi vyjádřil už v sobotu při předávání cen romský zpěvák Radek Banga a pár dalších opuštěním sálu karlínského divadla.
Tomáš Ortel
Tomáš Ortel | Foto: ČTK

Praha – Zástupci Romů v radě vlády pro záležitosti romské menšiny žádají umělce, aby zvážili svůj postoj ke xenofobní hudební skupině, která byla oceněna v anketě Český slavík. Desítka členů rady sepsala výzvu, kterou má ČTK k dispozici.

Druhým oceněným v kategorii zpěvák byl Tomáš Ortel, jehož kapela bývá spojována s krajní pravicí a kritici jí vyčítají texty namířené proti menšinám. Protest proti Ortelovi vyjádřil už v sobotu při předávání ceny romský zpěvák Radek Banga opuštěním sálu karlínského divadla. Nesouhlas vyjádřilo ještě pár dalších umělců.

"Oceněná skupina má jasné napojení na extrémní pravici a hlásá myšlenky neslučitelné se základními právními dokumenty České republiky tím, že podporuje nenávist vůči skupinám osob. Takovým interpretům nelze vyjadřovat jakoukoliv podporu," uvedli členové vládní rady ve výzvě. Obrátili se v ní na ty osobnosti veřejného života, které se k udělení ceny ještě veřejně nevyjádřily. "Nepodporujte xenofobii a nenávist tím, že budete hledat omluvy, přehlížet fakta a mlčet," uvedli podepsaní členové.

Tleskalo se nacistům, tvrdí Banga

Zpěvák Banga, který v sobotu na protest proti Ortelovi ze sálu odešel, je nyní na sociálních sítích terčem nenávistných útoků, lidé mu také vyhrožují smrtí. V úterý v rozhovoru pro DVTV Banga uvedl, že se v sobotu na předávání cen Ortelovi "nevědomky tleskalo nacistům". "Škoda že neodešlo víc interpretů," posteskl si. Věří, že jeho "malé gesto" inspiruje ostatní a příště odejdou také. Podle Bangy je Ortel známý jako "ultrapravičák, nacionalista", považoval proto jako svou občanskou povinnost zvednout se a dát najevo nesouhlas. Ideologii Ortela podle Bangy potvrzuje i klientela, která na Ortelovy koncerty chodí.

Na atmosféru Ortelových koncertů upozornil na Facebooku i režisér Vít Klusák, který nedávno točil koncert ve Frýdku-Místku. "Opakovaně se tam hajlovalo a padaly hlášky typu 'židáci a cikáni ať chcípnou'," uvedl.

Jsou věci, které se neříkají veřejně, vzkázala Lucie Bílá

Nesouhlas s Ortelem vyjádřili v sobotu ještě herečka Iva Pazderková, novinář Jan Tuna, písničkář Petr Štolba, který si říká "Pekař", a Filip Šmíd. Romové z vládní rady postoj těch, kteří svůj názor vyjádřili, považují za výraz osobní statečnosti a projev zdravého občanského sebevědomí a uvědomělé snahy chránit základní hodnoty demokracie.

Zpěvačka Lucie Bílá, která byla v anketě Český slavík nejúspěšnější zpěvačkou, Bangovo gesto ohodnotila jako "velmi zbytečné". "Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí," řekla deníku Blesk s tím, že by si lidé v Česku měli vážit jeden druhého.

Český slavík je anketou popularity českých zpěváků, zpěvaček a kapel, hlasy posílá veřejnost. Anketa vznikla v roce 1962 pod názvem Zlatý slavík, počet hlasujících postupem let rostl. V roce 1998 například vítězi mezi zpěváky Danielu Hůlkovi lidé poslali přes 400 tisíc hlasů. Od té doby počet hlasujících klesá, letos kategorii zpěvák vyhrál Karel Gott s necelými 37 tisíci hlasy, na druhém místě skončil Ortel s 16 tisíci hlasy. Loni Ortelovi zhruba stejný počet hlasů vynesl třetí příčku.

Vláda zřídila svou radu pro romské záležitosti v roce 1997. Podle statutu má mít 30 členů. Polovina z nich jsou zástupci ministerstev, krajů a měst, druhá polovina Romové. Pod výzvou je podepsána občanská část rady.

Ortel pochodoval s nacisty, fotí se s nejtvrdším jádrem a je čas, aby se to řeklo a lidé to viděli, říká Radek Banga. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy