Rok 2018 ve znamení Bergmana. Švédského režiséra tu představí filmy, divadelní hry i odborné diskuse

Magdaléna Daňková Magdaléna Daňková
6. 12. 2017 14:31
Švédský režisér Ingmar Bergman by příští rok oslavil sto let. Při této příležitosti se po celém světě chystají akce připomínající toto výročí. Akce v Česku a na Slovensku s názvem Bergman 100 budou patřit k největším, retrospektivní přehlídku společně zorganizuje pět institucí. Zahrada švédského velvyslanectví například v létě promítne tři bergmanovské snímky, Divadlo Kolowrat připomene autorovy divadelní kousky. Vzpomínat na Bergmana se bude i na Letní filmové škole.
Ingmar Bergman při natáčení.
Ingmar Bergman při natáčení. | Foto: Aktuálně.cz

Jedna z nejznámějších švédských osobností 20. a 21. století - Ingmar Bergman - by příští rok oslavila sto let. Celý rok 2018 bude proto věnovaný jeho tvorbě. 

Tuzemský projekt Bergman 100 společně organizují Velvyslanectví Švédska, Asociace českých filmových klubů (pořadatel Letní filmové školy v Uherském Hradišti), Ústav scénické tvorby DAMU, distribuční společnost Be2Can a Skandinávský dům. Jejich cílem je zastřešit odlišně pojaté akce, které výročí uctí.

"Dědictví Ingmara Bergmana je pro českou kulturu natolik významné, že bychom si ho měli připomínat nejen v rámci tohoto jubilea, ale také ho aktivně udržovat, kultivovat a aktualizovat v kulturní paměti," domnívají se pořadatelé. 

Scandi zahájí snímek Persona

Přehlídku Bergmanova roku zahájí v lednu v kině Aero výstava dvaceti plakátů k jeho filmům. 4. ledna se tu také promítne snímek Sedmá pečeť.

O měsíc později zařadí pět filmů do speciální sekce festival současné severské kinematografie Scandi. Akci navíc zahájí slavnostní projekce snímku Persona v pražském kině Světozor. Promítat se bude z 35mm kopie.

"Jako zahajovací snímek Scandi jsme záměrně vybrali Bergmanův nejhlubší a formálně nejradikálnější film, který ani po padesáti letech od svého vzniku neztratil nic ze své naléhavosti," zdůvodnil Aleš Stuchlý z týmu Be2Can.

V rámci roku Bergmana zamýšlí švédské velvyslanectví v Praze otevřít veřejnosti po tři letní večery tamní zahradu. Velvyslankyně Viktoria Liová by zde, v improvizovaném letním kině s údajně nejkrásnějším výhledem na metropoli, ráda představila svůj výběr filmů švédského režiséra. 

Filmovka představí Bergmanovu retrospektivu

Na zahradní kino plynule naváže Letní filmová škola v Uherském Hradišti, která plánuje největší bergmanovskou přehlídku roku.

Během deseti dnů na přelomu července a srpna tu návštěvníci uvidí 16 celovečerních snímků a tři dokumenty. Představit je přijede švédská historička a autorka vůbec první bergmanovské monografie Maaret Koskinenová i režisérova asistentka Katinka Faragová, jež s Bergmanem spolupracovala tři desítky let.

Ingmar Bergman

  • Narodil se 14. 7. 1918 ve švédské Uppsale, zemřel 30. 7. 2007 ve Farö.
  • Debutoval filmem Krize v roce 1946. 
  • Během své šedesátileté kariéry natočil více než čtyřicet snímků. Mezi nejznámější patří Léto s Monikou (1953), Sedmá pečeť (1957), Lesní jahody (1957), Mlčení (1963), Persona (1966), Scény z manželského života (1973) či Fanny a Alexandr (1982).
  • Kromě filmové tvorby se Bergman angažoval také v divadle, kde režíroval nespočet her ve své domovské zemi i v zahraničí. Poslední divadelní inscenaci režíroval v roce 2002. "Z divadla mě budou muset vynést nohama napřed," vyjádřil se tehdy. 
  • Napsal také svou autobiografii s názvem Laterna Magica a filmografii Obrazy.
  • Bergman byl opakovaně nominován na Oscara za režii a scénář, tři Oscary získal za nejlepší zahraniční film (Pramen panny, Jako v zrcadle, Fanny a Alexandr). V roce 1971 získal čestnou zlatou sošku za přínos kinematografii.
  • Bergmanovy filmy však získaly ceny hlavně na evropských filmových festivalech v Cannes, Benátkách či Berlíně.

"Kromě filmového programu Bergmana na festivalu představíme výstavou. Chceme také uvést několik divadelních představení," dodala Iva Hejlíčková z Asociace českých filmových klubů.

Bergmanovo jméno se objevilo na programu festivalu již letos, Uherské Hradiště navštívil režisérův syn Daniel Bergman, taktéž někdejší režisér.

Chystají se i diskuse s překladateli

Skandinávský dům se rozhodl, že do filmů Ingmara Bergmana "nebude tolik zabrušovat" a zaměří se spíše na odborné akce, během kterých švédského režiséra představí experti.

Chystá se tak dokument Trespassing Bergman od švédského novináře českého původu Hynka Palase či diskuse s překladateli a filmovými kritiky. Akce by se měly uskutečnit od června do října 2018 v Praze i Brně.

Podzimní část bergmanovského roku se zaměří na jeho filmovou tvorbu spjatou s evropskými filmovými festivaly pod hlavičkou Be2Can.

Diváci se mohou těšit na projekce filmů Úsměvy letní noci, Pramen panny, Šepoty a výkřiky či Než se rozední. Vedle projekcí sedmi filmů nejen v Praze, ale také v českých regionech proběhne i odborný panel a přednášky.

Divadelní já slavného švédského režiséra pak ukáže říjnový festival v pražském Divadle Kolowrat na Ovocném trhu. V rámci Bergmanovského divadelního týdne vzniknou dvě nové inscenace.

"Souběžná existence Bergmana ve filmu, divadle a literatuře souvisí s tím, že jeho náměty vznikaly prvotně beze vztahu k prvnímu médiu. Bergman rozpracoval námět, který většinou vycházel z jeho osobních zážitků, a pak teprve rozhodl, zda z toho vznikne film, divadelní inscenace, nebo obojí, či jestli to vyjde jako kniha," popsal divadelní režisér Štěpán Pácl, jenž vyučuje na DAMU.

Podle něj je Bergman jedinečný tím, jak dokáže popsat křehkost a zákoutí lidské duše a následně to velmi přesně převést do uměleckého tvaru.

Rozsáhlý projekt přehlídky tvorby švédského režiséra pod hlavičkou Bergman 100 je podle Ivana Hronce, výkonného ředitele distribuční společnosti Film Europe, ojedinělý. Aktivity v Česku a na Slovensku se tak dají porovnat s akcemi pořádanými v Bergmanově skandinávském rodišti.

 

Právě se děje

Další zprávy