Rock for People on-line: Bylo nebylo RfP

Roman Staněk
7. 7. 2006 0:00
Čtvrtek 6.7. 23:59 - Tak nám to všechno skončilo. Je čas dát si poslední pivo a začít bilancovat. Rock for People letos s extrémně krásným počasím, extrémně zajímavými hvězdami, extrémně nudnými českými kapelami a extrémně dlouhými frontami takřka na všechno. I já se s vámi loučím. Díky za úžasnou čtenost (to jsem opravdu nečekal) tohoto pokusného onlinu a doufám, že se už brzo setkáme na nějakém dalším festiválku, kde ještě vyšperkujem ty technické problémky. Budu rád, když mi napíšete, co byste chtěli do onlinu ještě zařazovat, co Vás zajímá..díky a čau! A na úplný závěr. Tady je Top5 kapel tohoto ročníku podle mého subjektivního hodnocení. Budu rád, když napíšete svých Top5 dolů do diskuze. 1. Madball (USA) 2. Manu Chao (Fr) 3. Fun Lovin Criminals (USA) 4. Los De Abajo (Mex) 5. The Frames (Irl) A jako bonus, nemohu se nezmínit o jedné extra kapele, která by si podle diskuse v odborných kruzích během festivalu, zasloužila příště lepší čas vystoupení. Ta kapela se jmenuje ŤAP ŤAP a kdo je viděl, musí souhlasit.

Londýnské zakončení festivalu - Mattafix
Londýnské zakončení festivalu - Mattafix | Foto: ČTK

Čtvrtek 6.7. 21:20 - A blížíme se k vyvrcholení. Dívky určitě budou souhlasit, že to nemusí být vždy to nejhezčí z celé akce, nicméně takové polaskání Čechomorem může onen vrchol brzy přiblížit. Teď je na řadě Mňága. Jestli na festivalu předvede to co minule, tak nás to moc daleko neposune. Ale skalní fandové určitě nepohrdnou, já se obejdu.

Ještě jedna zajímavost. Teď, když se všechny obchody ve městě uzavřely, obchodníci bilancují. Člověk by si řekl, že na takovém festivalu mohou jedině úspěšně vydělat. Jenže ono to tak být nemusí: "Lidé kradli a dělali nákupy za 40 korun. Zůstal po nich nepořádek. Nic extra jsme na festivalu nevydělali," říká paní vedoucí místního diskontu Plus a přináší načatou láhev rumu. "Zatímco stáli v řadě u pokladny, vypili třeba i celou lahev," dodává vedoucí a rozhodně jí lze úsměv na tváři hledat těžko.

Takže kdo z hudebníků se ještě postará o stimulaci našich smyslů? Hlavně dvě jména. Divokej Bill, který bude z tohoto koncertu natáčet DVD. No, jestli diváci na sadioně budou běsnit stejně jako u Tří sester nebo Vypsané fixy, můžeme se těšit na opravdu podařený materiál. No a o Mattafix někdy příště.

Roger Miret za mikrofonem (Agnostic Front)
Roger Miret za mikrofonem (Agnostic Front) | Foto: Roman Staněk

Čtvrtek 6.7. 18:52 - Hardcorový večírek v podání tří amerických kapel skončil, nejlépe z trojice vyšli Agnostic Front, přesto se nelze zbavit dojmu, že Madball včera předvedli o mnoho sympatičtější výkon a získali si publikum více. Roger Miret nedokázal dostat lidi do varu tak, jako se to povedlo jeho mladšímu bratrovi Fredovi ve středu.

Nesmím opomenout jako vždy perfektní Už jsme doma a také Michala Prokopa a jeho kapelu. Stovky lidí také začaly z festivalu odjíždět, přežít třídenní veselení není nic jednoduchého. "Už mi z toho hardcoru začíná hrabat," svěřil se například Dan z Olomouce. Návštěvníci začínají více a více využívat kropící vůz, který jezdí po areálu a ochlazuje horké hlavy i těla.

A ještě jeden návrat ke včerejšku. Report z úžasného koncertu Fun Lovin Criminals si můžete přečíst ZDE

Honza z Prahy: Velký fanda Agnostic Front
Honza z Prahy: Velký fanda Agnostic Front | Foto: Roman Staněk

Čtvrtek 6.7. 15:25 - Protože se blíží koncert hvězdy dne Agnostic Front (field stage 16:35), oslovil jsem velkého fandu kapely, Honzu (26) z Prahy.

Nemusím se ptát, na kterou kapelu se dnes těšíš

"Nemusíš. Jsou to AF."

Budeš v první řadě?

"Budu, ale jsem tu se ženou, takže nebudu v moshi (kotel)"

Tvé ženě se také Agnostici líbí?

"Je na nich poprvé, ale určitě jo, protože včera se jí líbili i Madball."

V čem je hlavní rozdíl mezi Madball a Agnostic? Vždyť jsou to obě legendy ze stejnejného města, zpěváci jsou dokonce bratři.

"Hudebně je rozdíl minimální, ale faktem vždy bude, že Madball vyrostl na kořenech, které položili právě AF."

A co vlastně pro tebe znamená HC. Je to jen hudba, která se ti líbí, nebo něco víc?

"Jak už říkají Roger (zpěvák AF) nebo Fred (zpěvák Madball): It´s our life and we live it hardcore, tedy: Je to náš život, a žijeme ho na dřeň."

Agnostici vydali více než deset alb. Na které písně se dnes nejvíce těšíš?

"Doufám, že zazní věci z prvního alba United Blood, pak něco z Dead Yuppies, které mám nejradši, a pak samozřejmě "novinky" z alba One Voice."

Jaká bude atmosféra během koncertu?

"HC je spíše klubová záležitost, je to hudba města, ale jak to znám z festivalu Fluff v Rokycanech, i pod otevřeným nebem to stojí zato. Bude to hustý."

Nebude pod pódiem trochu "nebezpečno"?

"Myslím, že ne, i když je pravda, že tahle hudba je o uvolnění agrese kterou v sobě hromadíš, ale naprostá většina lidí, kteří jí poslouchají, v sobě nosí úctu člověka k člověku, takže nehrozí, že by se to zvrhlo v nějakou bitku. Slovy Freda na včerejším koncertě: "Dlouhé vlasy nebo holá hlava, není mezi námi rozdíl. Je to o tom, co nosíš v srdci."

Díky za rozhovor, ať se ti koncert líbí.

"Tobě taky!"

Ještě jeden fotonávrat...Frames byli skvělí!
Ještě jeden fotonávrat...Frames byli skvělí! | Foto: Roman Staněk

Čtvrtek 6.7. 14:43 - Výcuc z denního tisku: Na RfP vycházejí Festivalové noviny. Dnešní vydání otevírá článek o zpěvákovi Ready Kirken, který složil písničku 1+1, protože se rozešel s holkou. "Takhle jsem to cítil. Nebyl to žádný kalkul," říká. Dále se dovídáme, že festival ohrozil včelí roj. Včely zřejmě omámené sluncem a koncertem Madball byly zlikvidovány. Hmyze R.I.P.! Následuje adorace ochranky, která v čele se statečnou dívkou-ochránkyní zlikvidovala šest podivných existencí. Nadáno dostala Vypsaná Fixa, protože se nedostavila na autogramiádu. "Po festivalu jedu domů a budu si užívat s přítelkyní, ale žádný drogy," říká v anketě pro noviny sedmnáctiletý Martin. Gába Al Dhábba poskytla rozhovor nejen ČTK, ale také Festivalovým novinám. Tak kde je??? Vydání zakončuje rozhovor s "drsňákem dne" Rogerem Miretem z Agnostic Front: "Být ve vězení je hrozně silný zážitek."

Čtvrtek 6.7. 13:20 - Stanové městečko sice není tak daleko, přesto se může stát, že někteří návštěvníci festivalu ke stanu nedorazí. Většinou to je způsobeno společenskou únavou, ale může se stát, že ten svůj stan mezi tisíci dalšími prostě nenajdou. Pak se ulehá, kde se dá...

Zde naleznete fotogalerie z prvního dne a také z druhého dne  festivalu.

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Čtvrtek 6.7. 12:14 - Hezký poslední den festivalového šílenství. Dívky jsou stále opálenější, kluci zase špinavější a všichni se těší na dnešní odpoledne. Začne to zhusta. First Blood, Kill Your Idols a hlavně Agnostic Front. To vše od 15 do 19 hodin. Ti, co nejsou zrovna fandy hardcoru, mají na výběr alternativu v -123 min. nebo Southpaw.

Pět minut před půl desátou bude kapela Divokej Bill natáčet své živé DVD, které možná okoření déšť. Večer má totiž přijít pořádná bouřka, no alespoň bude tvrdit atmosféru. Hudbu jako dělanou na deštivé večery však tvoří triphopoví Mattafix. Ono to je logické, v Londýně stejně pořád prší, a tak nezbývá, než skládat hudbu do deště. Doufejme, že pršet nebude, jenže déšť je poklička, která k hrnci s názvem Rock for People neodmyslitelně patří.

Foto: Roman Staněk

Čtvrtek 6.7. 10:30 - Včerejší večer byl skutečně vrcholem festivalu, který trval déle, než jsem předpokládal. Začali to mí oblíbení Madball, NYHC, kteří mají i tady velké fandy. No, ale vážená ochranko pod pódiem, to, co jste včera jen stěží zvládali, dnes ještě okoření Agnostic Front. To bude teprve jízda.

A Fun Lovin Criminals, to byl zlatý hřeb. Hodinka s FLC byla sice krátká, přesto boží. Ono to nejde popisovat, to se prostě musí vidět. Takže ať už posloucháte cokoliv, Fun Loviny už nikdy nepropásněte.

Na festivalu je spousta krásných dívek, ale žádná z nich nebyla jako ty Japonky z Papaia Paranoia. A když se k nim přidal samurajský kytarista a Pavel Fajt na bicí, vytvořili pekelnou kombinaci, která nejvíc připomínala britské Prodigy - ovšem v japonském hávu.

Foto: Roman Staněk

Středa 5.7. 17:57 - Rekord překonán! Na včerejší vystoupení Manu Chaa dorazilo přes 18 tisíc fanoušků. Dosavadní maximum festivalu - loňských 15 tisíc - tedy padlo. Pořadatelé tenhle úspěch připisují i nádhernému počasí a přiznávají, že je lidí počet trochu zaskočil. Pravda je, že si dost fanoušků stěžuje na dlouhé fronty takřka na všechno a taky na malý počet sprch a umyvadel.

Co se týče hudby, na field stage pořád probíhá punkové odpoledne. Za zmínku stojí tragický výstup polských Dezerter, ale také naopak skvělí berlínští Mad Sin s vitálním tlouštíkem Koeftem de Villem. Jejich strhující show rozpohybovala v rytmu pogo spoustu návštěvníků pod pódiem i dál od něj.

Z punku však už za chvíli přestoupíme do New Yorku 80. let. Nastoupí totiž Madball, legenda NYHC a tradiční návštěvník českých festivalů a klubů.

Foto: Roman Staněk

Středa 5.7. 15:30 - Vždycky jsem si myslel, že čajovny jsou alternativou k "pivním" stanům. Jenže ona to zas tak není pravda. Není nic neobvyklého spatřit ve festivalových čajovnách lidi kouřící vodní dýmku, kteří mají na malém čajovém stolíku položeny kelímky s pivem. Jsou to tedy ještě čajovny, nebo spíše kuřárny?

Jak říkají čajovníci, lidi sem přicházejí hlavně zakouřit si "šíšu", čaj je to vedlejší. Jinak jsou ale čajovny skvělým úkrytem před sluníčkem. Poleženíčko na koberci, kalíšek s "Vietnamem" či "Ryze" a k tomu třeba "kuskus k zakousnutí". V areálu je i opravdový odpočinkový stan s pár pohovkami nebo houpací sítě. Dostat se na ně je však nadlidský výkon.

A co nového v hudbě? Zvědavost je silnější, vyrážím se podívat na superstár rockerku - Ghábu Al Dhábu...

Středa 5.7. 14:52 - Zastavil jsem pár lidí, abych se jich zeptal, jak se jím tady líbí a co by pořadatelům pro příště doporučili vylepšit.

Foto: Aktuálně.cz

Michal z Liberce: Tyhle prázdniny jsem se rozhodl, že prožiju takové festivalové léto. Budu jezdit různě po festivalech. Hrozně moc se mi líbili Manu Chao. Zatím jsem tady utratil pět stovek. Nejvíce mě štvou ty umývárny.

Foto: Aktuálně.cz

Burke: Nejvíc jsem se těšil na neznámé kapely. Viděl jsem i Gaia Mesiah. Manu Chao byl taky dobrý, až na to, že je to takový bolševik. Těšíme se na Fun Loviny a taky na Románka Holého s tím jeho novým projektem. Líbí se nám VIP záchodky, akorát nás štvou tady ti kluci z ochranky.

Foto: Aktuálně.cz

Magda: Manu Chao a Sunshine byli super, těším se na hardcore. I počasí je super, ale nelíbí se mi, že tady jsou na všechno fronty; je to takový neosobní.

Foto: Walecz

Kamila z Teplic: Nejvíce jsem se těšila na skáčko, atmosféra dobrá, na můj vkus až moc lidí - ale na Manu Chao je to pochopitelný. Počasí je lepší než loni, ale vadí mi, že tady není třeba cisterna s vodou.

Paní Růžena (86) by se ráda na Rock for People také někdy šla podívat
Paní Růžena (86) by se ráda na Rock for People také někdy šla podívat | Foto: Walecz

Středa 5.7. 14:23 - Při procházce městem jsem narazil na starou paní, která vedla družný rozhovor s mladými rockery směřujícími do centra na nákupy. Tak jsem se šestaosmdesátileté paní Růženy taky zeptal: jestli jí nevadí, že je teď ve městě tolik zvláštních lidí, a jaký je její vztah k hudbě.

"Ale kdepak, nevadí, já mám lidi ráda. Pracovala jsem jako poštovní doručovatelka, takže jsem s lidmi byla v kontaktu. Mám ráda hudbu, chodívala jsem tancovat a na festival bych se ráda šla podívat. Hlavně ať jsou lidi na sebe hodní a neperou se," odvětila.

Rock for People
Rock for People | Foto: Ludvík Hradilek

Středa 5.7. 13:46 - "Radio Bemba, Radio Bemba..." zní z hloučku kolem R-potravin v centru Českého Brodu. Lidé vyrazili a obsadili všechny restaurace v centru do posledního místečka. Kafíčko, keramické WC a něco na zub po ránů vždy přijde vhod. "Dnes máme otevřeno do dvou a očekáváme nápor," říká prodavačka a hlídá, jestli se někdo z mladých nehodlá náhodou občerstvit zadarmo. Lidé polehávají v parcích, někteří si postavili stany i na chodníku! Atmosféra výborná, počasí taky.

Manu Chao to rozjel ve velkém stylu
Manu Chao to rozjel ve velkém stylu | Foto: Ludvík Hradilek

Středa 5.7. 10:40 - Dobré ráno z Českého Brodu. Sluníčko praží a vyhání lidi ze stanů. Ti okupují hlavně sprchy, pekárnu a výčep.

Jsou tu hned dvě stanové městečka. Jedno naproti vchodu do areálu, další je schováno v nedalekém sadu. Ti bohatší si mohli připlatit a strávit noc v "luxusních" a hlídaných stanech. Jiní dávaji přednost spaní jen pod hvězdami, kdekoliv jen to jde.

Dneska nás čeká newyorská formace Madball, jedna ze dvou světovýchardcorových legend, které na RfP vystoupí, ale taky dvě české finalistky superstár: Gháda Al Dhába a Aneta Langerová.

Středa 5.7. 02:15 -  Manu Chao je za námi. Bylo to krásné.. Report si přečtěte zde.

A já vyrážím do hajan. Zítra Vám ukážu, jak festivalem žije město Český Brod a jak se žije ve stanovém městečku. Taky určitě vyzpovídám nějaké návštěvníky. Těšte se!

Japonské bubenice z Gocoo
Japonské bubenice z Gocoo | Foto: Ludvík Hradilek

Úterý 4.7. 21:26 - A pokračuje multikulturní nátěr. Po Japoncích (a hlavně Japonkách) přišli na řadu mexičtí ďáblové Los de Abajo. Svižné ska ovlivněné mexickým folklorem, protiamerické texty, energická a vtipná show. Podle mě jeden z vrcholů festivalu. Aspoň zatím.

Ještě se zmíním o plzeňské Znouzecnosti. Jako tradičně vystoupili pouze ve stanu, který nestačil pojmout všechny diváky; někteří zůstali venku. Tak jim zbyla alespoň ta točená Plzeň. Teď to tam roztáčí Cocotte Minute - a pořádně. Slyšíme to až do čajovny...

Manu na tiskovce s politickým nádechem:
Manu na tiskovce s politickým nádechem: | Foto: Ludvík Hradilek

Úterý 4.7. 20:00 - Manu Chao dorazil! Včerejší pauzy v rozjetém turné prý španělsko-francouzský všeuměl využil k prohlídce Prahy. Na tiskové konferenci mluvil o hudbě, o fotbalu i politice. Tak schválně, jestli uhodnete, kterému fotbalovému týmu fandil...ano Brazílii. Dostalo se také na politiku: "Demokracie je špatná, ale je to zatím to nejlepší, co kdy kdo vymyslel," říká Manu Chao. A nejhorší celníci? V USA.

Asi chcete slyšet, jak se Manu Chao těší na dnešní koncert. Smůla, nestihli jsme začátek tiskovky :-) Přiznáváme, naše chyba...ale podle jeho nálady a vystupování tušíme, že moc. Už za hodinu to vypukne, aspoň podel rozpisu.

Boy sets fire
Boy sets fire | Foto: Ludvík Hradilek

Úterý 4.7. 19:30 - Festiválek se už rozjel v plném proudu. Náruživý fanoušek pomalu nemá chvilku klidu. Od maďarské formace The Idoru jsem očekával, že se z nich vyklubou východoevropští Mars Volta, nestalo se. Hudebníci vypadali líp, než potom hráli. Už dlouho jsem neslyšel kapelu, která míchá tolik stylů. Jenže jejich dokupy smíchaný punk, HC, rockové odrhovačky i psychedelie nadchl málokoho. Zatímco hráli, v "autogramiádovém" stanu marně čekali na fanoušky ukrajinci z Mad Heads XL. Za svůj výkon by si jich aspoň pár zasloužili.

První festivalový vrchol, tak nazval pořadatel americké Boy Sets Fire. Pokud by to byla pravda, festival by takový věhlas určitě nezískal. Kluci jím jakoby propluli, odehráli sice s nasazením, ovšem bez většího zájmu publika. Vystoupení zahákjil zpěvák Nathan Gray slovy: "Díky, že jste na nás přišli v tak hojném počtu, i když vím, že na dalším pódiu nikdo nehraje." Dnes už progresivní HC netáhne jako před deseti lety.

A na závěr z jiného soudku. Právě hraje - a podle ohlasu se očividně líbí - sedm Japonek a čtyři Japonci z bubenické formace Gocoo. Japonské bubny Taiko, na které mladé krásky buší o sto šest Pěkná ethno-vložka, nic víc.

Let´s rock people!
Let´s rock people! | Foto: Ludvík Hradilek

Úterý 4.7. 16:54 - Tak co nás dnes ještě podle programu čeká? Samozřejmě hlavní hvězda večera Manu Chao. Jako předskokan bude vyvádět mexická ska kapela Los de Abajo. Ve stejném rytmu to už rozjeli Mad Heads XL, právě teď to na field stage rozpalují Polemic.

Podle řečí, které tu jdou, se dnes jinak spousta lidí těší na americké rockery Boy Sets Fire. Stejně jako potom na Sunshine a další české kapely - Gaia Mesiah, Wohnouty a Vypsanou fixu.

A ještě meteorologické okénko. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes hezky. A jak se bude festival v průběhu dalších dní žhavit, má teplota stoupat až na čtvrtečních 30 stupňů. A teď to nejdůležitější. DÉŠŤ SE NEOČEKÁVÁ!!! No tak uvidíme...

V Českém Brodě dopravní kolaps. Nejlepší je to vyrazit po svých.
V Českém Brodě dopravní kolaps. Nejlepší je to vyrazit po svých. | Foto: Ludvík Hradilek

Úterý 4.7. 16:05 - Sluníčko nám pěkně svítí, atmosféra je příjemná a do rytmu hrají ska Mad Heads XL z Ukrajiny. Areál se plní, tisíce lidí stále trpělivě čekají v nekonečné frontě u vstupu.

Auta doslova zacpala centrum Českého Brodu, i my jsme museli do areálu pěšky. Vyrážíme omrknout, co všechno tady na návštěvníky čeká. Stanů je zde požehnaně; i obchůdky, čajovny, občerstvovací stanice, ale taky hřiště, internet a odpočinková místnost...

Úterý 4.7. 15:00 - Zdravím všechny příznivce Rocku a Lidu! V následujících třech dnech Vám budu na tomhle místě přenášet atmosféru z rockového festivalu v Českém Brodě. A pro koho je tenhle on-line určen?

Ještě označkovat a jde se na to!
Ještě označkovat a jde se na to! | Foto: Ludvík Hradilek

Pro pracující a studenty, kteří musejí i přes volno zůstat v kanceláři. Pro marody, kteří by strašně rádi jeli, ale tělesná schránka je proti. Dále pro ty momentálně nemajetné, kteří nesehnali dost prostředků na třídenní veselení. A  konečně infoservis pro rodiče, jejichž děti poprvé odjely na takovou akci, aby viděli o čem ten rock je....

 

Právě se děje

Další zprávy