Režisér Lester prodal pláště Beatles z filmu Help!

ČTK ČTK
20. 3. 2014 22:05
Režisér filmu Help! a Perný den prodával i piano na které hráli Paul McCartney a John Lennon. Cena obleků se vyšplhala na 3,8 milionu korun.
Beatles ve filmu Help!
Beatles ve filmu Help! | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Pláště, které na sobě měli členové skupiny Beatles George Harrison a Ringo Starr ve filmu Help! z roku 1965, se vydražily za 115 tisíc liber (téměř 3,8 milionu korun). Paul McCartney dražbu svého oblečení na poslední chvíli zakázal.

Starrův plášť získal na aukci v liverpoolském hotelu Adelphi nový majitel za 61 tisíc liber, zatímco ten Harrisonův se prodal za 54 tisíc. Odhadní hodnota obou svršků se před aukcí pohybovala mezi 20 a 30 tisíci librami.

Harrison a Starr pláště nosili během pětidenního natáčení filmu Help! v Alpách a členové kapely jsou v nich zvěčnění také na obalu stejnojmenného alba. Podle aukčního domu Omega Auctions je koupili britští zájemci.

Do dražby šlo také piano, na které hráli Paul McCartney a John Lennon. Nejmenovaný jihoamerický sběratel za něj zaplatil 57 500 liber. Na křídle od firmy Bechstein vznikly podle Omega Auctions hity jako Help! a Yesterday.

Piano i pláště dal do dražby dvaaosmdesátiletý Richard Lester, který s Beatles natočil dva filmy, Help! a Perný den (1964).

Kytara George Harrisona, který prý na nástroj hrál při nahrávání hitu I Want To Hold Your Hand.
Kytara George Harrisona, který prý na nástroj hrál při nahrávání hitu I Want To Hold Your Hand. | Foto: Reuters

Z aukce ale byly staženy plášť, oblek a arch papíru s vlastnoručně psanými verši McCartneyho, který proti dražbě svých věcí zakročil s pomocí svých právníků.

"Právníci bohužel prohlásili, že Paul by se nikdy žádného oblečení nevzdal," řekl licitátor Paul Fairweather.

Další dražba předmětů spojených se slavnou britskou kapelou je plánována na 16. a 17. dubna v Hard Rock Cafe v New Yorku. Až za 600 tisíc dolarů (téměř 12 milionů korun) by se mohla vydražit například kytara George Harrisona, který prý na nástroj hrál při nahrávání hitu I Want To Hold Your Hand.

 

Právě se děje

Další zprávy