Renée Zellwegerová je stará panna v cukrkandlu

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 6. 2007 13:45
Biografie Beatrix Potterové je roztomilá jako králíček
Ředitel festivalu Jiří Bartoška s René Zellwegerovou ve Varech.
Ředitel festivalu Jiří Bartoška s René Zellwegerovou ve Varech. | Foto: Ondřej Besperát

Recenze - Britsko-americký snímek Miss Potter jeho hlavní hvězda Renée Zellwegerová právě uvedla v Karlových Varech. Vládla pátečnímu zahájení a vládne i novému filmu, který nakonec přece jen na festivalu v Karlových Varech uvede.

I když - je tady v trochu jiné roli, než jsme u ní zvyklí. Není ani za dryáčnickou tulačku z Cold Mountain, ani za deprimovanou svobodnou třicátnici Bridget Jonesovou.

V Miss Potter ztvárnila Beatrix Potterovou, britskou autorku dětských pohádkových příběhů o králíku Petrovi, ale i kachničkách, ježečcích, prasátkách a dalším zvířectvu.

Renée Zellweger a Ewan McGregor ve filmu Miss Potter
Renée Zellweger a Ewan McGregor ve filmu Miss Potter | Foto: SPI

Své knihy začala vydávat na začátku 20. století a záhy se z nich staly bestsellery - přestože zpočátku v úspěch věřila jen ona a její nakladatel Norman Warne, s nímž se také pozvolna sbližuje.

Potterová své knihy sama ilustrovala v dětmi oblíbeném stylu pastorální idyly. A v klíči nejjednodušší volby a slunné nostalgie je natočen i film o jejím životě. Sleduje její vzestup i osobní peripetie včetně tragického momentu, své kouzlo má tenhle pohled v milostné lince sbližování včetně temnějších peripetií.

Jinak je Miss Potter je klasický biografický film, který hrdinku vykresluje v tom nejsmířlivějším duchu. Občas se táhne až coby cukrkandl sladký jako ty ilustrace. Nebo jako vizuálně hladivý film Babe - galantní prasátko, který Chris Noonan, režisér Miss Potter, natočil v roce 1995.

Okouzlení světem zvířátek se promítá i do animovaných situací, kdy se Beatrix potvůrky zjevují tančící na stole a ožívající na kresbách. Nejen tady spisovatelka představuje spíš jakési přerostlé dítě, nadšené a zahloubané do svého pohádkového světa, jehož hrdiny nazývá "moji přátelé".

Zároveň je ale Beatrix jednou z těch žen emancipujících se v mezích viktoriánských možností. Kariéře dala přednost před běháním kolem plotny i za cenu, že bude stejně jako ony nazývána "starou pannou".

Renée Zellweger ve filmu Miss Potter
Renée Zellweger ve filmu Miss Potter | Foto: SPI

V mnoha momentech Miss Potter připomene Forsterovo Hledání země Nezemě s Johnnym Deppem. I vyprávění o dalším viktoriánském dětském spisovateli zobrazuje autora Petera Pana jako fantazírujícího dětinu, ale není tak umanutou rekonstrukcí "starých zlatých časů" bez stínu pochybností.

Miss Potter naopak vykresluje nostalgickou atmosféru s těmi křepčícími králíčky tak důsledně, že často balancuje na hraně kýče. Tomu napomáhá i  příslušně sladká hudba a romantické záběry krajiny Lake District, kterou Beatrix zachránila tím, že skoupila místní pozemky.

Renée Zellweger se nicméně do role dětské a dětinské spisovatelky vžila. Její Beatrix si jde za svým stejně urputně jako Bridget Jonesová, a přitom se proměňuje. Ale i překonávání nezájmu rodiny o její tvorbu a rodinného odporu k  touze se provdat za Normana mohlo být méně šablonovité.

Renée Zellweger a Emily Watsonová ve filmu Miss Potter
Renée Zellweger a Emily Watsonová ve filmu Miss Potter | Foto: SPI

Přesto Ewan McGregor v roli nesmělého nakladatele a nápadníka opět osvědčuje chameleonský herecký talent, se kterým dokáže přeskakovat mezi tak rozlišnými rolemi, jako je feťák z Trainspottingu, hrdina Hvězdných válek a upjatý gentleman.

S Renée Zellwegerovou se jako pár sešli už v komedii Kašlu na lásku; i tady herečka ztvárnila spisovatelku, ovšem z o dost uvolněnějších 60. let. V roli nakladatelovy emancipované sestry Millie se objeví Emily Watsonová, ale jasnými konturami působí trochu jako z jiného světa.

Miss Potter vstupuje do kin nedlouho před svým čarodějnickým jmenovcem Harrym a asi nebude mít takový komerční úspěch. Sběratele nostalgických filmových pohlednic a čtenáře vlídných biografií ale potěší, vhodně se doplní i s karlovarskou kolonádou.

Miss Potter (Miss Potter), Velká Británie a USA 2006. Scénář Richard Maltby Jr., kamera Chris Seagar, Andrew Dunn, režie Chris Noonan. Hrají Renée Zellwegerová, Ewan McGregor, Emily Watsonová, Barbara Flynnová, Bill Paterson a další. 92 minut, distribuce SPI.

 

Právě se děje

Další zprávy