R.E.M. a Patti Smith míří do síně slávy

BBC, kul
11. 1. 2007 10:30
Los Angeles - Pět nových členů bude mít americká Rock and Roll Hall of Fame, pomyslný panteon rockové hudby.
Foto: www.virgin.net

Bude mezi nimi punková písničkářka Patti Smith, kapely R.E.M. a Van Halen, pionýr hip hopu Grandmaster Flash a The Ronettes, dívčí kapela šedesátých let.

Do síně slávy je na základě každoročního hlasování pozvalo 600 odborníků a hudebníci své místo přijmou 12. března, na ceremoniálu pořádaném v New Yorku. Podmínkou pro přijetí do Rock and Roll Hall of Fame je minimálně 25 let od první nahrávky honorovaných.

Foto: Neil Preston/SONY BMG

To celá pětice splňuje: R.E.M. vydali debutový singl Radio Free Europe v roce 1982 a od devět let později se díky albu Out of Time a písním Losing My Religion a Shiny Happy People stali světovými hvězdami.

Kapela Van Halen, kterou založil kytarista Eddie Van Halen, byla v osmdesátých letech jednou z nejúspěšnějších hardrockových skupin, i díky hitům Dance The Night Away a Jump. Debutové album Van Halen vyšlo v roce 1978. 

Patti Smith se proslavila díky albu Horses z roku 1975, které je považováno za jednu z nejvlivnějších a nejinspirativnějších nahrávek vůbec; odvolává se na ni i pozdější punkové hnutí.

Foto: www.van-halen.com

Grandmaster Flash je všeobecně považovaný za jednoho ze zakladatelů hip hopu, a to díky albu The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel vydaného v roce 1981, na kterém mixoval Rapture, píseň od Blondie, nebo Another One Bites the Dust od Queen.

Dívčí kapela The Ronettes se proslavila hlavně díky písním Walking in the Rain a Be My Baby, kterou magazín The Rolling Stone označil za 22. nejlepší skladbu všech dob.

 

Právě se děje

Další zprávy