Recenze: Sněhulák podle Nesbøa se nepovedl. Kdo nezná předlohu, ten se ztratí, ostatní se naštvou

Jan Gregor Jan Gregor
15. 10. 2017 7:00
Pro ty, kteří knižní předlohu Sněhuláka od Jo Nesboa neznají, bude film režiséra Tomase Alfredsona jen zmatená detektivka televizního formátu, která snaživě kopíruje vlnu skandinávských noir filmů. Pro fanoušky původní knihy je pak nejzoufalejší selhání tvůrců nedostatečné vykreslení hlavních postav a jejich motivací.
Michael Fassbender alias Harry Hole. V Alfredsonově adaptaci Sněhuláka je jen prázdnou skořápkou.
Michael Fassbender alias Harry Hole. V Alfredsonově adaptaci Sněhuláka je jen prázdnou skořápkou. | Foto: Universal Pictures

Thrillery se svérázným kriminalistou Harrym Holem od Jo Nesbøa jsou u nás nesmírně populární, filmová adaptace jednoho z příběhů tak budí očekávání. Film s plejádou známých herců v čele s Michaelem Fassbenderem v roli problémového lovce sériových vrahů je o to větším zklamáním.

Sedmý díl knižní série s názvem Sněhulák se na první pohled zdá být dobrým základním kamenem pro vznik nové filmové frančízy. Obsahuje všechno, co mají fanoušci Harryho Holea rádi: frenetický spád, děj lemovaný neočekávanými zvraty a tajemného zločince, který si z nějakého důvodu hraje s Harrym Holem jako kočka s myší.

Stejně tak si se čtenářem hraje Nesbø, jenž rozplétání rafinovaných zločinů komplikuje vytvářením falešných stop, aby nakonec člověka po mnoha hodinách návykové četby dovedl pevnou rukou k nečekanému rozuzlení.

Nacpat 500 stran do dvou hodin se nepovedlo

Mohlo by se zdát, že Sněhulák je díky všudypřítomnému napětí, krátkým kapitolám a téměř filmovým střihům ve vyprávění ideální adept pro převedení na filmové plátno.

Jenže na komplikované struktuře Nesbøho krvavého morytátu si vylámal zuby i tak talentovaný tvůrce, jako je švédský režisér Tomas Alfredson, jenž přitom před šesti lety skvěle zadaptoval neobyčejně rafinovaný špionážní thriller Jeden musí z kola ven z pera Johna Le Carrého.

Ten se ale vyznačoval skoro až hypnoticky pomalým vyprávěcím tempem, díky němuž získávaly význam i drobná gesta melancholických pěšáků studené války mezi Západem a Východem.

Naproti tomu tempo Sněhuláka na jedinou chvíli nepoleví. Je to logické: nacpat to nejpodstatnější z dějem nabité pětisetstránkové bichle do dvouhodinové stopáže je skoro nadlidský úkol. A bohužel ani Scorseseho dvorní střihačce Thelmě Shoonmakerové se nepovedlo příběhu vtisknout jasnost a srozumitelnost.

Pro ty, kteří předlohu neznají, bude pravděpodobně Sněhulák jen zmatená detektivka televizního formátu, která snaživě kopíruje vlnu skandinávských noir filmů a od pádu na dno ji zachraňuje jen velmi slušná a stylová audiovizuální stránka.

Melodramatické smyčce snaživě podkreslují pochmurnou atmosféru ulic Osla i zasněžených horských plání. Jenže po třiceti minutách se neznalý divák v ději pravděpodobně ztratí a po další půlhodině už mu další peripetie budou úplně jedno.

Pro ty, kdo mají stejně jako autor této recenze původní knihu rádi, je nejzoufalejším selháním nedostatečné vykreslení hlavních postav a jejich motivací.

Nikde není ani náznak flirtovního jiskření mezi Holem a jeho novou kolegyní Katrine (Rebecca Fergussonová), natožpak chemie mezi ním a jeho životní láskou Ráchel.

Charlotte Gainsbourgová ve své úloze vypadá, že by chtěla být někde úplně jinde, nemluvě pak o Valu Kilmerovi coby alkoholickém policejním veteránovi Raftovi, jenž se do své role vžil tak, že ho evidentně museli předabovat. Také freudiánská motivace vraha působí ve filmu méně věrohodně než v knize, v níž se Nesbøvi daří šestákovou psychologii zlosyna komiksově mnohem lépe zúročit.

A pak je tu samozřejmě Harry Hole. V Nesbøho podání je to asociální hromotluk, nenapravitelný romantik, sympatický loser, akční hrdina a génius s deduktivními schopnostmi Sherlocka Holmese v jednom. V Alfredsonově adaptaci je prázdnou skořápkou, kterou bez opory ve scénáři nedokáže obsahem naplnit ani jinak docela dobře obsazený Fassbender. 

Sněhulák

Režie: Tomas Alfredson
Předloha (kniha): Jo Nesbø 
Hrají: Michael Fassbender, Rebecca Fergusonová, Chloë Sevignyová, J.K. Simmons, Val Kilmer, Charlotte Gainsbourgová, Toby Jones a další
Premiéra v ČR: 12. října 2017
Hodnocení Aktuálně.cz: 30 %

Produkce pomrkává v závěrečné scéně na fanoušky Nesbøa odkazem na další "sériovou" knihu s názvem Levhart. S ohledem na výsledek je ale filmové pokračování docela dost nepravděpodobné.

Sněhulák není vyloženě hrozný film, ale pokud nevíte, co s načatým večerem, pusťte si po vzoru Harryho Holea raději v posteli do sluchátek Sex Pistols nebo zajděte do baru na panáka. Bude to zcela jistě smysluplnější volba.

 

Právě se děje

Další zprávy