Recenze: Sbírka "lososových" sloupků od Umberta Eca spisovatele nově představuje jako humoristu

Jarda Konáš
20. 10. 2017 13:24
Jak cestovat s lososem a jiné eseje je kniha textů, které Umberto Eco psával do italského listu La Repubblica, a k vydání ji připravil na konci svého života. "Zúžením výběru na padesát sloupků vznikla jakási 'bestofka', která Eca představuje v nové poloze. V textech ze sedmdesátých a osmdesátých let se nebál dělat si srandu ze všeho a ze všech, jeho humor byl černý a pálil z první. Zato sloupky vydané v novém tisíciletí, to už jsou glosy spokojeného profesora. Obrousily se hrany, prohloubila se témata, humor zlaskavěl," píše v recenzi Jarda Konáš.
Umberto Eco.
Umberto Eco. | Foto: ČTK

Název poslední knihy loni zesnulého Umberta Eca Jak cestovat s lososem a jiné eseje je sice poněkud charmsovsky surrealistický, ve skutečnosti jde ale o soubor velmi konkrétních poznámek k velmi konkrétním tématům.

Kdo četl sbírky Poznámky na krabičkách od sirek a Od hlouposti k šílenství, bude okamžitě jako doma. Jak cestovat s lososem je totiž další sbírka sloupků s jedním velkým "ale".

Humor, satira, pointa

Na rozdíl od obou zmíněných knih sestavených z textů pro magazín Espresso obsahuje novinka Ecovy glosy, komentáře i delší eseje psané pro italský deník La Repubblica. Nejde navíc o masivní sebrané spisy, ale knížku o dvou stech stranách. Umberto Eco její vydání připravil na konci života a pečlivě vybíral z textů, které do redakce deníku posílal přes pětatřicet let.

Zúžením výběru na odhadem padesát sloupků tak vznikla jakási "bestofka", která Eca představuje v nové poloze. Že byl bystrý glosátor a skvělý sloupkař, víme z předchozích knih. V Jak cestovat s lososem se ale představuje prakticky jako humorista.

Humor byl vždy součástí Ecova díla, jako publicista se jízlivě strefoval do druhých a byl i mistr sebeironie. Jako spisovatel se zase nebál své romány odlehčovat na nečekaných místech až absurdními scénkami.

Texty v Jak cestovat s lososem jsou ale úplně jiná kategorie. Kategorie otevřeného humoru, satiry, minipovídek s pointou. V některých místech připomíná Eco izraelského satirika Ephraima Kishona do takové míry, až se čtenář baví představou, jak by si tito dva pánové někde na vernisáži rozuměli.

Ruku v ruce s tím jde Ecova viditelná autorská proměna. V textech ze sedmdesátých a osmdesátých let se nebál dělat si srandu ze všeho a ze všech, jeho humor byl černý a pálil z první. 

Jako kdyby ke čtenáři mluvil mladý Casaubon, hlavní postava Ecova románu Foucaultovo kyvadlo. Student, provokatér, ale také intelektuál s cigaretou a skleničkou opřený o bar přenechávající buřičství a revoluci jiným.

Umberto Eco: Jak cestovat s lososem a jiné eseje

Vydalo Argo, 2017
200 stran

Zato sloupky vydané v novém tisíciletí, to už jsou glosy spokojeného profesora přesně v tom duchu, v jakém jsme je recenzovali před rokem (recenzi si přečtěte výše v článku). Obrousily se hrany, prohloubila se témata, humor zlaskavěl.

Jak cestovat s lososem je kniha svižná, vtipná, oproti Ecově jiným publikacím překvapivě odlehčená. Dost se tím mezi ostatními spisovatelovými publikacemi vyjímá, díky novince ale máme definitivně potvrzeno, že pan profesor byl pravděpodobně skvělý společník, ať už cestoval s čímkoliv. 

 

Právě se děje

Další zprávy