Tak se zrodil Darth Vader. Monografie Ralpha McQuarrieho je povinnost pro všechny fandy Star Wars

Jarda Konáš
12. 12. 2017 10:20
Navrhoval scenérie, filmové obrazy, techniku i kostýmy, vytvořil podobu Darth Vadera nebo dvojice robotů R2-D2 a C-3PO. Pod názvem Star Wars Art: Ralph McQuarrie u nás vyšla monografie výtvarníka Ralpha McQuarrieho zaměřená čistě na jeho práci pro filmovou sérii Star Wars. Je to titul masivní, vyčerpávající, ale ani po letech neztratil nic ze své hodnoty.
Ukázka z monografie Ralpha McQuarrieho, v níž je více než 2000 kreseb a obrázků.
Ukázka z monografie Ralpha McQuarrieho, v níž je více než 2000 kreseb a obrázků. | Foto: Egmont

To nejdůležitější je třeba zmínit na úvod: bez Ralpha McQuarrieho by Hvězdné války vypadaly úplně jinak. Geniální výtvarník, jenž v sobě propojoval kouzlo fantaskních příběhů a nadšení pro vesmír a vědu, s Georgem Lucasem spolupracoval už od samého začátku.

Navrhoval scenérie, filmové obrazy, techniku i kostýmy, byl to právě McQuarrie, kdo vytvořil podobu Darth Vadera nebo dvojice robotů R2-D2 a C-3PO. Byl to McQuarrie, kdo vymyslel architekturu Coruscantu, hrůzyplnost Hvězdy smrti, starobylost chrámů na Yavinu nebo majestátnost oblačného města Bespin. Od prvních náčrtů na papír po několikametrová plátna kousek po kousku vytvářel podobu celé předaleké galaxie.

Ukázky z knihy

Foto: Egmont
Foto: Egmont

Právě na tuto práci pro George Lucase a jeho Star Wars značku se zaměřuje nově vydaná monografie. Obsahuje přes dva tisíce děl a zabírá dva velké čtyřsetstránkové svazky uložené v látkou potaženém boxu.

Maloobchodní cena 2490 Kč je sice oproti běžným Star Wars velkoformátovým titulům několikanásobná, ale v rámci specifické knižní produkce výtvarných monografií je to cena odpovídající standardu.

Fanoušek Star Wars bude v sedmém nebi. Některé výtvarné návrhy okamžitě pozná, jiné naopak nastiňují, co všechno ve filmech ještě mohlo být a neprošlo to buď kvůli škrtům ve scénáři, nebo technické náročnosti. Dojde na neznámé lokace, pozměněná města i celé planety, některé návrhy se realizace dočkaly až po letech, kdy měl Lucas konečně k dispozici technologii digitální animace.

Pečlivě sestavené a zdokumentované monografii bohužel chybí větší komentář a průvodní slovo. Každý obrázek má svou popisku a sem tam dojde i na větší texty, jde ale víceméně jen o technickou "omáčku". Tohle studio vzniklo, tito pánové pracovali na, inspirací k tomuto návrhu byla…

Ralph McQuarrie: Star Wars Art
Autor fotografie: Egmont

Ralph McQuarrie: Star Wars Art

Vydal Egmont, 2017
400 stran, 2490 Kč 

Dobře, možná to stačí, ale pohledy kolegů z branže či filmových kritiků na celou výtvarníkovu dechberoucí práci by monografii dodaly trochu vypravěčského švihu, což se u titulu ze světa Star Wars přímo nabízí.

Je to však jen drobná výtka, která obrovskou hodnotu tak výpravného titulu nemůže snížit. McQuarrie se stal pro fanoušky Star Wars kultem, mnozí jeho vize hltali víc než filmové záběry. Pro takové srdcaře je monografie prakticky povinností, její pořízení klidně ale můžou zvážit i běžní filmoví diváci.

Dopad McQuarrieho díla na Hollywood byl a zůstává nadčasový a to samé platí i pro jeho monografii.   

Ukázky z knihy

Foto: Egmont
Foto: Egmont
 

Právě se děje

Další zprávy