Recenze: Miley Cyrusová a country? Kalkul, kterému je snadné uvěřit

Lukáš Boček Lukáš Boček
2. 10. 2017 7:00
Zpěvačka Miley Cyrusová - žena, která kdysi šokovala "nahým" klipem Wrecking Ball s demoliční koulí - nyní přichází s klidnou countryovou deskou Younger Now. Cyrusová má country v krvi, vždyť k žánru ji přivedl její otec, countryový zpěvák. Album ovšem vyznívá, jako kdyby si zpěvačka všechno dobře spočítala a odbočka k písničkovějšímu stylu byla jen reakcí na to, že taneční žánry jsou už za zenitem.
Video: YouTube / Miley Cyrus

Americká popová zpěvačka Miley Cyrusová svým šestým albem opět rozehrává hru, na jejímž konci má být poznání, která z jejích tváří je pravá. Je to ta, která olizuje kladivo v hitu Wrecking Ball, nebo snad ta stylizovaná do podoby Elvise Presleyho v posledním singlu Younger Now?

Nová stejnojmenná deska má posluchače přesvědčit, že skutečná Miley ráda hloubá o životě v přírodě a baví ji country. A  posluchač jí to uvěří, i když je to opět kalkul.

Deska Younger Now se od předešlých alb liší - kromě zjevného žánrového obratu - zejména v počtu producentů. Na výrazné studiovce Bangerz s urban a hiphopovým zvukem jich bylo čtrnáct, nyní jsou dva - sama interpretka a producent Oel Yoel.

Společně napsali jedenáct písní bez odklonů k jiným žánrům. Miley Cyrusová od první písničky nasadila jednoduchý písničkářský tón a z této bezstarostné nálady se až do konce neuhne. 

Také bych si něco přála

Zpočátku to albu prochází - titulní skladba i následující Malibu představují Miley Cyrusovou jako civilní bytost, která i přes obrovskou popularitu má své sny o dosud neobjevených zážitcích. Kromě toho také zpívá, že "nikdo nezůstává stejný". Jako kdyby dávala najevo, že neustálé proměny image jsou vlastně podstatou její umělecké persony.

Miley Cyrusová: Wrecking Ball
Miley Cyrusová: Wrecking Ball | Video: Miley Cyrusová / YouTube

Povedly se i skladby pomalejšího tempa, na nichž se na kost odhaluje zpěvaččin zastřený hlas - například křehká I Would Die For You či gradující Inspired s přesahem k environmentální agitce, v níž zpívá o biologickém řetězci, bez kterého by neexistovali ani lidé. Žánr country pro ni není cílem, ale hudební oporou zamýšleného sdělení.

S dalšími skladbami se však dobrý pocit z instrumentální uvolněnosti začíná postupně vytrácet. Z duetu se svou kmotrou a legendou country music Dolly Partonovou vyšla neškodná táboráková odrhovačka Rainbowland, jež prakticky nemá co říci. Podobně je na tom i hudebně jinak zajímavá Bad Mood s textem o tom, že zpěvačka se vždycky probudí ve špatné náladě.

S každou další skladbou v podobném duchu vyplývá na povrch, že Miley Cyrusová a country je vlastně umělé spojení.

Miley Cyrusová - Younger Now

Vydalo RCA, 2017
Hodnocení Aktuálně.cz: 65 %

Miley ovšem není jediná, kdo zkouší štěstí s country: k písničkářství se v poslední době uchýlila například i Lady Gaga na desce Joanne či Kesha na Rainbow. Jejich společný únik od elektropopu a tanečních melodií je pouze reakcí na skutečnost, že tyto žánry nejsou tak populární, jak bývaly dřív.

Miley Cyrusová nahrála desku, na níž opět dokázala, proč se na začátku kariéry uchytila především jako herečka - dokáže se skvěle přizpůsobovat.

Ať už má za sebou armádu producentů, nebo je ve studiu s jedním jediným, ať už má v ruce kytaru, nebo demoliční kladivo, nikdy nešlápne úplně vedle. Pokaždé se své role zhostí obstojně.

 

Právě se děje

Další zprávy