Recenze: Marilyn Manson stočil kormidlo ke kořenům. Křičí jako zamlada a zní to skvěle

David P. Stefanovič
9. 10. 2017 18:43
I po třicetileté kariéře tlačí americký zpěvák Marilyn Manson na pilu. Na novém albu Heaven Upside Down se vrací k tomu, čím si vydobyl nezastupitelné místo v historii moderního rocku: k drsné provokaci, zaklínání a skvělému, vrstevnatému rocku. Deska servíruje plnohodnotný přehled kariéry kapely, aniž by na jednotlivých érách nějak kanibalizovala.
Video: YouTube / Marilyn Manson

Marilyn Manson se svými spoluhráči patří mezi ty, kteří během kariéry několikrát převlékli kabát a nakonec přerostli sebe sama. Z divokého antikrista z devadesátých let se Manson změnil v usedlejšího, ale o to zkušenějšího muzikanta, jenž na pozdějších albech citoval country a další cestou nasbírané vlivy.

Na koncertech ze své image stále neslevuje, což při jeho kondici, zmožené desetiletími nezřízeného života, působí minimálně úsměvně: nedávno se dokonce během koncertu v New Yorku po pádu pódiové konstrukce zranil.

Ve studiu je ale naštěstí ďábel stále v plné síle. Lze tak jen spokojeně kvitovat, že na novém albu Heaven Upside Down stáčí kormidlo zpátky ke kořenům.

Klipy a texty jako téma diplomové práce

Nejde přitom o regresi, Tyler Bates - autor hudby, producent alba a Mansonův kytarista - na nich spíš staví a posouvá zvuk kapely dál. Hudba má zpět svůj divoký říz, plně se podřizuje Mansonovu zaříkávání a je mnohem vrstevnatější. Album tak přináší komplexní zážitek i náročnějším posluchačům.

Co se však za ta léta nezměnilo, je síla textů a koncepce alb. Ty zpěvákovi už z počátku dráhy vysloužily pozici jedné z postmoderních ikon a slova společně s klipy by se daly analyzovat na ploše diplomových prací.

Sám autor přitom v rozhovoru pro magazín Dazed tvrdí, že nová deska je ta "zdaleka nejtematičtější a nejpřekomplikovanější věc, co kdy stvořil".

Posluchač na ní najde politicky angažované texty i vyrovnávání se s úmrtím Mansonova otce. Řádka písní už v názvech nápadně operuje s čísly (sympaticky zvláště Say10) a zpěvák nepokrytě zve, aby se po nich posluchači vydali. Kam to bude? To Manson na první dobrou nevyzradí. Veškeré dění na albu je navíc zabalené do skvělého rocku, který si jeden užije, i kdyby frontman zpíval čínsky. 

Marilyn Manson: Heaven Upside Down

Vydal Loma Vista / Caroline, 2017
Hodnocení Aktuálně.cz: 90 %

Album Heaven Upside Down servíruje plnohodnotný přehled kariéry kapely, aniž by na jednotlivých érách nějak kanibalizovalo. Naopak, ke starým známým tématům přidává nové a inovativní variace a ani na vícenásobný poslech nepřestává překvapovat.

Ikonická deska Antichrist Superstar dostává po dvaceti letech mladšího bratříčka, za nějž se v nejmenším nemusí stydět.

 

Právě se děje

Další zprávy