Recenze: Lorde se raduje, tancuje i pláče. Melodrama je perfektní popové album

Karel Veselý Karel Veselý
19. 6. 2017 0:00
Když bylo zpěvačce Lorde 17 let, překvapila hitem Royals, který se vyšplhal až na vrchol žebříčku magazínu Billboard. Nové, v pořadí druhé album jen potvrzuje její talent. Deska Melodrama nabízí pop staromilsky poctivý a neodfláknutý a zároveň epický i plný uvěřitelných emocí a intimity.
Zpěvačka Lorde. | Video: YouTube / Lorde

Teenagerských hvězdiček jsme v popu měli už nespočet. Obvykle za nimi stojí silná nahrávací firma s marketingovým týmem a partou hitmakerů, kteří společnými silami připraví produkt pro trh.

Když v roce 2013 vystřelila sedmnáctiletá novozélandská zpěvačka Lorde s hitem Royals na vrchol amerického žebříčku, nemělo to ale s umělým světem prefabrikovaných hvězd nic společného.

Nečekaný hit i následné debutové album Pure Heroine zachytilo pocity náctileté holky odkudsi z maloměsta, která se snaží vyrovnat se světem i svojí dospělostí. Naivita přetavená v upřímnost, chytlavý a zároveň chytrý electropop zabalený do osobité výpovědi.

Desky se prodalo skoro čtyři miliony kusů, ale když skončilo světové turné, udělala Lorde tu nejméně očekávanou věc - na tři roky se stáhla do ústraní. Odpočinout si, něco zažít a teprve pak napsat materiál na druhé album.

Do natáčení se pustila teprve vloni, obklopila se producentskými esy (Jack Antonoff, Malay, Frank Dukes) i spoluautory (Tove Lo, Andrew Wyatt) a připravila nahrávku, které se podařilo stvrdit její pozici v rámci současného popu. Novinka Melodrama si zachovává intenzitu náctiletého pohledu na svět, zároveň ale působí po všech stránkách zcela dospěle.

Melodrama je skvělý název pro desku, která nabízí pop staromilsky poctivý a neodfláknutý, zároveň epický i plný uvěřitelných emocí a intimity. Lorde bude v listopadu 21 let a její album je ve znamení cesty z dětského pokojíčku na taneční parkety a následně do dospěláckých vztahových rošád.

Zpěvačka sice popírá, že Melodrama je klasická deska o zlomeném srdci ("Je to deska o tom, jaké to je, být sám. Ty dobré i ty špatné části."), spousta skladeb ale má jednoznačného adresáta - muže, který Lorde miloval a následně opustil.

V Green Light kolem něj tančí v euforickém houseovém beatu, v Sober se za doprovodu splašených dechů učí žít bez něj, zatímco na kost odřená Liability nachází jedinou jistotu lásky - tu k sobě samé. Zvukově nejzajímavější skladba The Louvre míchá barokní ornamenty se špinavými industriálními pasážemi, zatímco klavírní balada Writer in The Dark navazuje na art-pop Kate Bush, již Lorde připomíná i zpěvem.

Zpěvačka, která přežije všechny hvězdičky

Album má strukturu dramatu, v němž se některé motivy vrací a kde se od pochybností přechází ke katarzi. Tu nabízí závěrečný track Perfect Places inspirovaný večírkovými radovánkami v New Yorku. "Všechny ty večery strávený v rauši při hledání perfektních míst. Jenže co jsou to vlastně perfektní místa?" zpívá Lorde a v dalším verši zjišťuje, že smysl života je dost možná právě v tom, nikdy to při hledání štěstí nevzdat.

Lorde: Melodrama

Vydalo Republic Records, 2017
Hodnocení Aktuálně.cz: 90 %

Lorde přišla do mainstreamu jako obyčejná holka, která se za svoji normálnost nijak nestydí. Do panteonu popových hvězd obývaného excentrickými bytostmi přinesla svěží vítr opravdovosti. Její schopnost zachytit uvěřitelné emoce mladých lidí rozhodně nevyprchala, i když je na něm hudba dospělejší a serióznější.

Melodrama je perfektní popové album, ale zároveň je i něčím mnohem víc - záznamem dospění zpěvačky, která nepochybně přežije všechny současné spotřební hvězdy.

 

Právě se děje

Další zprávy