Recenze: Film Rock'n Roll si zábavně utahuje z hereckého ega i mužské touhy po věčném mládí

Jan Gregor Jan Gregor
17. 11. 2017 18:00
Groteskní film Rock'n Roll bude součástí 20. ročníku Festivalu francouzského filmu, který se uskuteční od 22. listopadu. Režiséru Canetovi se v lehce podvratném snímku dobře daří postihnout sílu i slabost něčeho tak křehkého a destruktivního, jako je herecké ego. Do hlavní role obsadil sám sebe a svou ženu Marion Cotillardovou. Ve filmu ho mimo jiné štve, že ho sousedi oslovují "pane Cotillarde".
Děti, je libo trochu rokenrolu?
Děti, je libo trochu rokenrolu? | Foto: Diaporama

Film Rock'n Roll se dlouho zdá být docela běžnou komedií o krizi středního věku, ozvláštněnou jen tím, že v ní známí francouzští herci hrají sami sebe.

Jenže tahle satira z filmařského prostředí nabírá v posledním dějství tak bizarní a surreálné obrátky, že se ani otrlý divák nestačí divit. Jako by si režisér a představitel hlavní role Guillaume Canet řekl, že stejně jako jeho hrdina nestojí o image usedlého čtyřicátníka, a rozhodl se publikum vyvést z komfortní zóny anarchistickým a ad absurdum dovedeným konceptem.

Snímek poměrně rafinovaně zachází s prolínáním fikce a reality. Hvězdný pár Marion Cotillardová a Guillaume Canet hrají svá alter ega, výrazná camea tu má celá řada dalších celebrit - od herců Gillese Lellouche a Bena Fostera až po živoucí rokenrolovou legendu Johnnyho Hallydaye. Přesto bude ten, kdo očekává upřímnou sondu do života dvou známých a bulvárem sledovaných osobností, zklamán.

Na sex, drogy, rokenrol a posilovnu není nikdy pozdě

Canet i Cotillardová tu hrají zkarikované exempláře dvou sobeckých, nepříliš sympatických hrdinů. Odvaha tkví v tom, že se pouštějí do nelichotivé sebeironické hry se svými mediálními obrazy. Díky ní se ale Canetovi daří postihnout sílu i slabost něčeho tak křehkého a destruktivního, jako je herecké ego.

Hlavní hrdina Guillaume prožívá zdánlivě život snů. Má syna, práci, kterou mu každý smrtelník závidí, a doma na něj čeká bohyně, po níž touží půlka světa. Málokdo už vidí to, že jeho partnerka Marion dává v posteli před sexem přednost procvičování quebeckých slovíček. A nejen v posteli.

Jako vyznavačka metody Stanislavského se vžije do přípravy role v novém filmu Xaviera Dolana natolik, že argotem plným nesrozumitelných výrazů mluví na svého muže i v běžné konverzaci. Na náladě protagonistovi nepřidává, když ho v sousedství oslovují jako pana Cotillarda.

Pane Cotillarde, dáte si víno?
Pane Cotillarde, dáte si víno? | Foto: Diaporama

Zdá se, že akcie kdysi jednoho z nejnadějnějších herců své generace jdou dolů. Právě přijal filmovou roli kněze a otce v jedné osobě, a aby pocitu usedlosti nebylo málo, krásná představitelka jeho dcery (modelka Camille Roweová v roli sama sebe) ho dorazí tím, že na kamarádčině seznamu šukatelných herců je na samém chvostu.

S tím se Guillaume nehodlá smířit: ve čtyřiceti dvou letech přece není na nějaký ten sex, drogy a rokenrol pozdě! Anebo alespoň na posilovnu a injekce proti vráskám.

Část lehce přemrštěné dvouhodinové stopáže se děj odvíjí zábavným, leč vcelku očekávatelným směrem. Postupně však přibývá hysterických výlevů, kdy je divákovi za hlavního hrdinu spíš trapno.

Rock'n Roll

Francouzská komedie, 2017
Režie: Guillaume Canet
Hrají: Guillaume Canet, Marion Cotillardová, Gilles Lellouche, Fanny Ardantová, Yvan Attal, Johnny Hallyday, Kev Adams, Xavier Alcan a další
Premiéra v České republice: 30. listopadu 2017
Hodocení Aktuálně.cz: 80 %

V poslední třetině filmu ústí Guillaumeova snaha zastavit stárnutí do groteskních rozměrů. Závěr se tak spíše než kánonu francouzské konverzační komedie blíží sžíravé černohumorné dystopii ve stylu seriálu Black Mirror. 

Zápletka, při níž muž propadne botoxovému šílenství, je nečekaným převrácením běžných genderových vzorců. Možná se scénář inspiroval Marioninými zkušenostmi z natáčení s Bradem Pittem, jenž ve filmu Spojenci kvůli plastickým operacím horko těžko hýbe mimickými svaly.

Rozhodně ale není náhoda, že filmová odysea našich hrdinů končí ve Spojených státech. V minulosti se tam snažil prorazit sám Canet režií thrilleru Pokrevní pouto. Ze stínu slavnější partnerky ale spíš než realizací průměrných hollywoodských žánrovek vystoupí chytrými podvratnými komediemi typu Rock'n Rollu.

 

Právě se děje

Další zprávy