Recenze: Calvin Harris vykročil z komfortní zóny a nahrál nečekaně dobrý soundtrack k létu

Lukáš Boček Lukáš Boček
11. 7. 2017 10:14
Historii žánru sice jeden z neznámějších producentů a dýdžejů Calvin Harris na novém albu Funk Wav Bounces Vol. 1 nepřepisuje, dobrý výběr spolupracovníků - Frank Ocean, Migos, Nicki Minaj, Young Thug či Pharell Williams - a ucelený materiál je ale vítané zpestření jeho diskografie.
Calvin Harris. | Video: YouTube / Calvin Harris

Skotský DJ a producent Calvin Harris patří díky hitovým refrénům i singlům mezi nejúspěšnější interprety posledního desetiletí. Celé desky však nikdy Harrisovou silnou stránkou nebyly. Je proto překvapivé, že páté album Funk Wav Bounces Vol. 1 představuje v obou směrech obrat o sto osmdesát stupňů - hity chybí, konzistence materiálu ale vzrostla.

Plážový funk je tu

Když poprvé vyšlo najevo, že Harris na novinku nezařadí multiplatinový singl This Is What You Came For s Rihannou nebo úspěšný hit My Way, bylo jasné, že hudebník s novým materiálem vyhlíží dosud nepoznané obzory.

Jen několik poslechů jasně odhalí, že cestu, po níž se DJ vydal tentokrát, nelemují housové výplně diskotékových playlistů. Místo toho nechal Harris své skladby macerovat v zaoceánském urban zvuku a plážovém funku.

Poprvé se mezi písněmi neobjevují čistě instrumentální položky, věrní posluchači též budou marně pátrat také po zpěvákových vokálech. Hostujících hlasů je však opět celá armáda.

Ne náhodou většina z nich pochází z momentálního hiphopového vrcholu - Frank Ocean, Migos, Nicki Minaj, Young Thug, Pharrell Williams…  Samozřejmě dojde i na velká jména popu, Katy Perry a Ariana Grande jsou ale tentokrát až ve druhé linii. A na něco takového u Calvina Harrise nejsme zvyklí.

Pryč jsou kolovrátkové elektronické smyčky nahrazující refrén, jednotvárná kompozice i jednoznačná inklinace k radiovému popu. Hiphopové trio Migos a král R’n’B Frank Ocean místo toho zaplní pomyslné noční plátno textem o úplném úniku z každodenní reality.

Druhý singl Heatstroke se taktéž na míle vzdaluje Harrisovým standardům - nebýt vysloveně popového refrénu s Arianou Grande, mohl by se se svou retro urban-funkovou atmostérou zařadit i na poslední desku Daft Punk, kteří s ní mířili do podobných žánrových světů.

Obě tyto desky kromě toho propojuje přítomnost Pharrella Williamse, jenž se podílel jak na povedeném hooku, tak na produkci. Vzpomínku na francouzské duo dokoná především díky podobně upraveným vokálům v pozadí hned následující Rollin.

V jednom z rozhovorů Calvin Harris řekl, že by si přál, aby se posluchači u jeho nových skladeb cítili nadmíru dobře. Díky nepřemrštěné produkci, střednímu tempu a uvolněným beatům se mu to skutečně daří.

Producent se po delší době nebál sáhnout i po živých nástrojích a výsledkem je daleko přirozenější, nestudiový zvuk. Skrt On Me s Nicki Minaj, která kromě vokodéru vyniká i kytarami a karibskou náladou, představuje nečekané osvěžení nejen pro trinidadskou rodačku.

Calvin Harris: Funk Wav Bounces Vol. I

Vydalo Columbia, 2017
Hodnocení Aktuálně.cz: 70 %

Stejně osvěžující je i jediná vyslovená hitovka Feels s Katy Perry, Pharrellem a Big Seanem. Je stejně podivná jako zábavná i přesto, že možná trochu neplánovaně připomíná reklamu na pomerančovou limonádu.

Calvin Harris na své páté desce vykročil z komfortní zóny a vytáhl se s pestrou letní deskou, s jejímž nečekaným zvukem dopředu nikdo nepočítal. Historii žánru sice nepřepisuje, ale dobrý výběr spolupracovníků a ucelený materiál je v Harrisově diskografii vítané zpestření. 

 

Právě se děje

Další zprávy