Recenze: Avengers: Infinity War je nejvelkolepější komiksový film a nová definice slova zábava

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
26. 4. 2018 11:14
Marvel opět překonal sám sebe a natočil titul, jaký tu nikdy nebyl. Snímek Avengers: Infinity War není nejlepší superhrdinský film a není to ani nejpovedenější snímek studia Marvel. Je ale největší. Gargantuovský. Jako by se divákům prohnalo hlavou půl tuctu filmů naráz. A je také novou definicí slova zábava. Pokud se nějakým dílem nechat ubavit k smrti, pak jsou noví Avengers dobrá volba.
Video: Falcon

Nejúspěšnějšímu dnešnímu hollywoodskému studiu se už dávno podařilo vytvořit ze svých filmů o Iron Manovi, Thorovi či Captainu Amerikovi události, o nichž se mluví a na které se chodí, i když člověk není patnáctiletý chlapec nábožně listující komiksovými sešitky.

První dva díly ságy Avengers - stejně jako předposlední marvelovský titul Black Panther - jsou v první desítce žebříčku filmů s historicky největšími tržbami. A muselo by se stát něco zvláštního, kdyby se tam aktuální třetí díl Avengers: Infinity War nepropracoval taky.

Tyto komiksové filmy jsou ale pozoruhodnější něčím jiným než jen komerčním úspěchem v kinech: Marvel udělal z hollywoodské kinematografie tvorbu na pokračování, jeden nekonečný seriál, který dovede zdánlivě velmi nesourodé vlivy organicky propojit do soudržného celku.

Pro celý současný Hollywood, z něhož se stává svět trháků na pokračování, blockbusterů, které neumí či nechtějí stát samy za sebe a jsou často "jen" prologem či prvním dílem něčeho většího, je to možná zhoubné. Ale ve filmech samotných Marvel Studios tento rozpínavý seriálový přístup vede k překonáváním hranic možného.

Když ve třetím snímku o Captainu Amerikovi změřilo síly více než tucet hrdinů, vypadalo to, že v jediném filmu už o moc dál zajít nelze. V Avengers: Infinity War se počet postav zastaví na zhruba dvou tuctech a přitom je to nekonečná epická akční jízda, která se dvě a půl hodiny ani na chvilku nezastaví.

Vlastně si lze docela obtížně představit, že na film vyrazí divák zcela neznalý dřívějších dobrodružství - předchozích špičkování mezi sucharským Captainem Amerikou, bohem Thorem z jiné planety, užvaněným vtipálkem Iron Manem či bolestínským vědcem Brucem Bannerem, který se čas od času mění v obrovské zelené monstrum Hulka, jenž se se světem umí vypořádat jen pomocí pěstí a citoslovcí.

V Avengers: Infinity War se k postavám z týmu Avengers přidávají takřka všichni hrdinové, kteří se za deset let prohnali marvelovským filmovým univerzem: hláškující teenager Spider-Man, hrdý africký bojovník Black Panther, sarkastický Dr. Strange i celá parta Strážců galaxie, kteří se ve svých extravagantně zábavných samostatných filmech pohybovali často na hraně parodie superhrdinského poslání zachraňovat svět.

Tentokrát je samozřejmě potřeba svět zachránit znovu. Mocný Thanos sbírá kouzelné kameny nekonečna, které mu umožňují přístup k času, realitě, duši či prostoru. Až jich získá všech šest, jeho ďábelskému plánu na spásu vesmíru tím, že zničí polovinu jeho obyvatel a nastolí rovnováhu, už nebude moci nikdo zabránit.

Příběh zkrátka jako obvykle není tím největším lákadlem. Samotný Thanos v podání Joshe Brolina je ale dostatečně impozantní protivník na to, aby kolem své osoby dokázal semknout počínání více než dvacítky superhrdinských postav.

Různorodí hrdinové z filmů dost odlišných nálad a žánrů - od politického thrilleru druhé části Captaina Ameriky po takřka čistou komedii Strážců galaxie - se nyní střetli v opulentní vesmírné fantasy, v níž nechybí čarodějové, intergalaktičtí trpaslíci schopní ukout magické sečné zbraně pro bohy ani ty nejmodernější výdobytky techniky.

Film Avengers: Infinity War střídá megalomanskou akci se slovním pošťuchováním postav, které neustále zjišťují, kdo je největším kohoutem v tomto meziplanetárním kurníku. Přesto jde o velkolepé vyprávění s melancholickým vyzněním a ve svém osudovém tónu o nejtemnější film z celé ságy.

Za rok ovšem přijde do kin druhá část tohoto velkolepého finále, po kterém se nejspíš celý superhrdinský vesmír Marvelu posune do nové fáze. Je takřka jisté, že některé tragické události nezůstanou tak, jak je diváci znají. V komiksech ani smrt není definitivní, obzvlášť když existují artefakty, jež umí zvrátit tok času.

Závěr filmu je však bez ohledu na tuto prognózu monumentální. Začne obří pozemní bitvou připomínající píše fantasy typu Pána prstenů. Z této davové řeže však film stíhá přepínat do dalších dvou akčních dějových linií a v posledních minutách na dostatečně dlouhý okamžik spočine, aby diváky předešlé dvě a půl hodiny nechal emočně zpracovat.

Avengers: Infinity War
Autor fotografie: Walt Disney Studios Motion Pictures

Avengers: Infinity War

Akční fantasy
USA, 2018, 149 min
Režie: Anthony Russo, Joe Russo
Hrají: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johanssonová, Josh Brolin, Benedict Cumberbatch, Tom Holland, Chris Pratt a další
Premiéra v České republice: 26. dubna 2018
Hodnocení Aktuálně.cz: 80%

Avengers: Infinity War už ani není film, ale spíš test toho, co všechno ještě publikum ustojí. Je megalomanský, a proto epizodický a plný dějových prvků, nad nimiž je lepší moc nepřemýšlet. Desetiletá snaha studia, které postupně budovalo jednotlivé charaktery, aby na sebe nyní mohly narazit s ničivou silou Thorova kladiva, však dospěla k obdivuhodnému výsledku. 

V češtině slovo "marvel" znamená zázrak. A je opravdu zázrak, že tvůrci tu směs postav dokázali udržet pohromadě. Snad to není krok k přeměně celého Hollywoodu v silový sport, v němž platí, že více je prostě více.

Jako ojedinělý pokus studia Marvel, které momentálně soupeří jen samo se sebou, je ovšem poslední snímek ze série Avengers novou definicí sousloví čistá zábava. Pokud se nějakým dílem nechat ubavit k smrti, pak je Infinity War dobrá volba.

 

Právě se děje

Další zprávy