Rearanžér Robert Plant hledá nové světy

Michal Pařízek
23. 7. 2006 10:00
Colours of Ostrava - Bývalý hlas Led Zeppelin v posledních letech přistupuje v porovnání s generačními souputníky k hudbě dost jinak. Ukáže to i dnes.

Přistupuje k ní totiž s daleko větším rozhledem a mnohem inspirativněji. A právě tahle Plantova schopnost otevřít se novým vlivům i v pokročilém věku z něj právem činí největší hvězdu vpravdě multikulturní přehlídky, kterou se za nedlouhou dobu existence festival Colours of Ostrava zaslouženě stal.

Plant se už v dobách Led Zeppelin - spolu s The Beatles označovaných za jednu z největších rockových skupin všech dob - zajímal o severoafrickou hudbu, ale klima té doby podobným fúzím tolik nepřálo.

Velký třesk přišel až v první polovině 90. let. Spolu s bývalým spoluhráčem Jimmy Pagem odjel do Maroka a s místními hudebníky tu nahráli nové verze svých hitů plus několik nových písní. Úspěch alba No Quarter: Unledded byl obrovský. 

Na pozdějším turné se Plant s Pagem prezentovali jako Voice and Guitar of Led Zeppelin, i u nás se zastavili hned dvakrát. Bohužel se koncertů neúčastnili afričtí muzikanti, ale i tak to byl zážitek. Robert Plant se tehdy odhlásil ze seznamu rockových hvězd a začal objíždět folkové festivaly v řadách bezejmenné kapely Priory of Brion.

Foto: Aktuálně.cz

Právě tady se seznámil se spoluhráči, se kterými dal dohromady současnou skupinu Strange Sensation: s kytaristou a neúnavným propagátorem world music Justinem Adamsem, který se stal i producentem Lo´Jo, či Abdel Ali Slimanim a dalšími špičkovými jmény.

Adams také Planta seznámil s tuaregskou skupinou Tinariwen a zpěvák jí hned propadl. Prohlásil, že je to hudba, kterou hledal celý život - a bylo rozhodnuto.

První album v nové sestavě je ještě na půl cesty mezi Plantovou minulostí a budoucností; Dreamland z roku 2002 v mnohém navazuje na léta strávená hraním coververzí s Priory Of Brion - najdeme na ní Hendrixem proslavenou Hey Joe, Dylanovu One More Cup Of Coffee nebo slavnou píseň Tima Buckleyho Song To The Siren.

Ale jejich výraz a nálada už naznačuje příchod "mocného rearanžéra" - objevují se tu africké trendy, dřevní blues i hutný rock pěkně pospolu. Plant nakročení do nových obzorů dokázal i ve spolupráci s Afro Celt Sound System, se kterými natočil skladbu Life Begin Again. Její název lze chápat téměř doslovně.

Robert Plant
Robert Plant | Foto: Colours of Ostrava

Potvrdil to právě na albu Mighty Rearranger z roku 2005. Tvrdý zvuk doprovodné kapely obohacený mnoha etnickými nástroji, netradiční bluesové postupy, silné skladby s odlesky neznáma, prostě nový začátek. Uvedl ho i na loňském koncertě v Sazka Areně.

Plant se v nových písních pohybuje jako ryba ve vodě, užívá si všech jejích odboček a hlavně zpívá nejlépe od dob Led Zeppelin. Na potkání otevírá  brány jiných světů a na festivalu mu bude patřit brána poslední - vyplatí se v Ostravě zůstat na jeho nedělní koncert.

 

Právě se děje

Další zprávy