Ready Kirken: Hrůza nechtěl naše skladby

Jitka Gráfová
24. 7. 2006 16:54
Praha - Michala Hrůzu jsme nevyhodili a na název máme morální právo, tvrdí zbytek kapely Ready Kirken.
Foto: Aktuálně.cz

Frontman Hrůza všechno přehání, jeho odchod je jen jedna z mnoha personálních změn, vydavatelství nestojí na jeho straně a média tvrdí spoustu polopravd - tak rekapituluje Ondřej Herold změny v populární kapele.

"V bulváru psali, že jsme ho prý propustili kvůli Anetě. Tomu se už musíme jen smát. Využívat sympatií lidí k Anetě je smutné - vždyť my jsme Michalovi se všemi nahrávkami pro ni pomáhali," vnímá zbylá trojice atmosféru po rozchodu.

 ČTĚTE TAKÉ - Hrůza: Ready Kirken pro mě skončili

Proč konkrétně jste se tedy rozhodli Michala Hrůzu vyhodit?
Nevyhodili jsem ho, ukončili spolupráci. To Michal chtěl pořád někoho vyhazovat. Nesnesl cestování se Zdeňkem Ceralem v autě, já měl být vyhozen, že jsem ho zradil, když jsem údajně vymyslel pomoc jiné superstar s deskou, ačkoliv jeho spolupráce s Anetou už dávno běžela. Naším důvodem bylo i rušení koncertů nebo jejich selekce podle toho, který region je důležitý. Jeho nechuť hrát a spousta dalších věcí.

Podle něj to bylo tím, že se odstěhoval do Prahy.
Komunikace vázla už mnohem dřív. Jsem překvapen, že Michal tvrdí, jak  ho naše rozhodnutí překvapilo. Navíc nám sdělil, že s ním nemá problém, jen je to prý škoda. To si uvědomujeme i my. Ale hledali jsme jiné řešení rok a půl.

Častý názor je, že kapela nebude bez Hrůzy jako dřív.
Samozřejmě že nebude, my se tak ani nechceme tvářit. Michalův vliv byl neoddiskutovatelný a naprosto zásadní, ačkoliv i tohle má své ale - Michal s postupem času odmítal hrát jiné písničky než svoje, byť by byly sebelepší. Nejčastějším vysvětlením bylo, že do toho nenapadl zpěv, a tak jsme to vzdali.

Foto: Oficiální stránky kapely

Pokračujete dál jako Ready Kirken. Sázíte na zaběhlou značku, nebo nemáte odvahu založit novou kapelu?
Nesázíme, ale autorem názvu je Zdeněk Ceral a já si v roce 2000 půjčil peníze na desku, která ještě neměla ani vydavatele. Stálo nás to moc práce, bezesných nocí a dluhů na to, abychom všechno ukončili.

Takže pro vás nejsou Redy Kirken mrtví.
Rozhodně ne. To Michal se pokouší všemožnými způsoby přesvědčit lidi, že je to konec. V Ready Kirken bylo takových personálních změn, že kdyby se každý odchod některého z členů měl řešit soudní cestou, soudíme se od roku 1997 snad až doteď. Nechci s Michalem válčit, vážím si ho - ovšem jeho reakce mi přijde přehnaná, zlá a populistická.

Vy jste si zase šli zaregistrovat značku Ready Kirken den po jeho "odejití". Není v tom také dávka vypočítavosti?
Samozřejmě že jsme to udělali právě z těch důvodů, které už jsem uvedl. Ale v podstatě nás k tomu donutil postoj druhé strany, bylo nám sděleno, že showbyznys je plný špíny a že nám ten krok neprojde. Vypočítavost v tom nebyla. Nechtěli jsme jen přijít o něco, co je morálně naše.

Vydavatelství je ovšem na Hrůzově straně.
Další polopravda, kterých jsme se dočetli už moc. S vydavatelstvím skončila smlouva 30. června a nikdo s námi nejednal o prodloužení. Takže vydavatelství jen přibralo na palubu nového interpreta Michala Hrůzu.

A to vážně budete hrát písničky, jejichž - alespoň podle Hrůzy - nejste autory? Nepřipadá vám to divné?
Dlouho jsme nad tím přemýšleli a chceme hrát písničky, na které máme právo. Ty, kde jsme se spoluautorsky podíleli významnější měrou. A rozhodne máme i dost svých nápadů.

Infobox
Autor fotografie: Oficiální stránky kapely

Kdo bude psát texty? Ty byly Hrůzovou doménou.
Texty asi zkusím já, protože jsem s Michalem i pár jeho textů konzultoval.

Máte nového zpěváka. Zatím nechcete prozradit jméno. Řeknete aspoň, jestli je u nás už zaběhlý?
Zatím ne, ale jeho jméno se v brzké době dozvíte.

Odkdy s ním vyrazíte na koncerty? Co nová deska?
Nad deskou ještě neuvažujeme, koncerty chceme stihnout co nejdřív, snad už od září.

 

Právě se děje

Další zprávy