Rané Dylanovy nahrávky jdou do aukce

BBC, jš
29. 9. 2006 12:30
Dallas - Kdysi zpíval a drnkal na kytaru společně s jistým Robertem Zimmermanem. Teď může prodávat možná vůbec první nahrávky Boba Dylana.
Foto: SONY BMG

Ric Kangas si tak potvrdil věčnou pravdu: Nikdy nevíš, koho budeš v životě potřebovat. A na dávném přátelství s dnešní hvězdou se rozhodl vydělat peníze.

 

V aukci nabízí záznamy, které vznikly na konci padesátých let a na kterých Dylan zpívá a hraje na kytaru. Tehdy ještě jako teenager.

 

Celkem jde o čtyři písně; z nichž dvě, I Got Trouble a I Got A New Girl, se už objevily v loňském dokumentu Martina Scorseeseho No Direction Home, který popisoval Dylanovu hudební dráhu.

 

Ve třetí The Frog Song je prý vůbec poprvé ke slyšení Dylanův charakteristický vokál, jak ho známe i dnes. "Řekl bych, že tam kváká jako žába," řekl k tomu Kangas.

 

Foto: Aktuálně.cz

 

Poslechněte si ukázky z písní: The Frog Song - I Got Trouble - I Got A New Girl

 

Dylan, jehož vlastní jméno zní Robert Zimmerman, se s Kangasem potkal po jeho vystoupení na školní talentové přehlídce. Následující měsíce společně zkoušeli a připravovali se na nahrávání vlastního alba.

 

Pak se ale Dylan přestěhoval do Minneapolis a posléze New Yorku, kde ho našel producent John Hammond a nastartoval jeho slavnbou a dlouhou kariéru. S Kangasem se naposledy viděli v roce 1974.

 

Páska se bude dražit příští měsíc v Heritage Auction Galleries v Dallasu a její cena by mohla vyšplhat až na 100 tisíc dolarů. Kangas ji našel už před několika lety, ale dlouho sháněl přístroj, na kterém by půl století starý pásek mohl přehrát.

 

Sám Bob Dylan se k rozprodávání svého dětství nevyjádřil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy