Radim Špaček točí film o basketbalu, lásce a železné oponě. Bude součástí osmičkových oslav

Film Zlatý podraz se odehrává ve 40. a 50. letech.
Z natáčení filmu Zlatý podraz. Točilo se v replice ženevské sportovní haly, kde se odehrálo vůbec první poválečné mistrovství Evropy v kolektivním sportu - basketbalu.
Foto: Falcon
Hana Slívová Hana Slívová
9. 1. 2018 15:45
Režisér Radim Špaček začal na začátku ledna točit film Zlatý podraz, který vypráví o lásce profesionálního hráče basketbalu Franty k polské Židovce Michelle na pozadí politických a společenských změn ve 40. a na počátku 50. let 20. století. Snímek bude mít premiéru 25. října 2018 a je chystaný jako příspěvek ke 100. výročí vzniku Československa.

První natáčecí dny filmu Zlatý podraz režiséra Radima Špačka se odehrály v replice ženevské sportovní haly, kde se uskutečnilo vůbec první poválečné mistrovství Evropy v kolektivním sportu - basketbalu. Tvůrci budovu postavili v Průmyslovém paláci na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Zlatý podraz

  • Film vypráví o osudové lásce hráče a následně trenéra basketbalové reprezentace Franty k polské židovce, tanečnice Michelle. Tu osud zavál ze Lvova do Paříže a nakonec Ženevy, kde se s Frantou seznámí během mistrovství Evropy v basketbalu. Československý outsider turnaj slavně vyhraje.
  • Příběh dvojice vrcholí po pádu železné opony v roce 1951. Ve filmu tak hrají roli i historické změny, kterým Československo procházelo během 40. a 50. let minulého století.

Bezmála tisíc komparzistů tu bude přihlížet mezinárodním výhrám basketbalové reprezentace Československa z období 1946 až 1951. "Na jaře se ocitneme ještě například na sokolské demonstraci proti komunistickému režimu," říká k natáčení, které s pauzami potrvá do května, producent Jaroslav Bouček.

Filmu podle režiséra Špačka předcházely důsledné herní přípravy. "V basketbalu není možné se schovat, je třeba se s míčem sžít. Nehraje se navíc s takovým, na který jsme zvyklí dnes, tento má šněrování," dodává.

V hlavních rolích se představí Filip Březina, Zdeněk Piškula a polská herečka Patricia Volny. Ve vedlejších rolích pak například Alena Mihulová, Stanislav Majer nebo Josef Abrhám.

 

Právě se děje

Další zprávy