Pussy Riot a další ruští performeři na výstavě. Art Riot mapuje formy protestu

Pussy Riot na výstavě v Londýně.
Ukázky vystavenách děl na výstavě v Saatchi Gallery.
Foto: Saatchi Gallery
Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 11. 2017 15:19
V londýnské galerii Saatchi se až do konce roku koná výstava nazvaná Art Riot: Postsovětské angažované umění, která na příkladu skupiny Pussy Riot či performerů Olega Kulikova a Pjotra Pavlenského ukazuje způsoby revolty proti ruskému režimu.

Ruská skupina Pussy Riot, která na sebe před pěti lety upozornila v pravoslavném kostele "punkovou modlitbou" na protest proti Vladimiru Putinovi, je součástí výstavy Art Riot, která představuje ruské protestní umění za posledních 25 let.

Výstavu u příležitosti stého výročí říjnové revoluce pořádá až do konce roku londýnská galerie Saatchi.

"Nečekali jsme, že skončíme ve vězení a že se na nás upře taková pozornost," vrátila se jedna z vězněných dívek Marija Aljochinová k událostem roku 2012. "Je ale důležité podnikat věci, aby lidé viděli, co se u nás děje," dodala. Aljochinová strávila 21 měsíců v trestaneckém táboře na Uralu.

Další členka Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová vypráví svůj příběh pomocí divadelní hry. "Je důležité, aby se lidé dozvěděli, že to, co se stalo nám, se může stát každému," řekla.

Kromě Pussy Riot projekt upozorňuje na satiristickou skupinu The Blue Noses nebo performery Olega Kulikova, jenž se zaobírá životem v Rusku po rozpadu Sovětského svazu, a Pjotra Pavlenského, momentálně vyšetřovaného kvůli pokusu o podpálení ústřední banky ve Francii, kde získal azyl.

Svou práci umělci prezentují formou plakátů, sloganů, videoartu, fotografií nebo - jak je tomu u Tolokonnikovové - formou divadelních představení. 

Kurátorem výstavy je původem ruský galerista Marat Gelman. V minulosti pracoval jako ředitel muzea současného umění v Permu, po skandálu okolo výstavy, která si utahovala ze zimní olympiády v Soči, ale v instituci skončil. 

"Když se politika hroutí a chybí svobodná média, je umělec poslední člověk, který říká vládě pravdu a nemá strach. V jednom vtipu se říká, že v Rusku se rodí hodně talentů, ale mnoho jich tam neumře," parafrázuje úděl ruských umělců. 

 

Právě se děje

Další zprávy