Průchová, první dáma jazzu, zemřela

ČTK, Hej
17. 6. 2006 10:50
Praha - Na legendární jazzovou zpěvačku Vlastu Průchovou, která se setkala i s Louisem Armstrongem, vzpomíná i Václav Klaus.
Vlasta Průchová s Darou Rolins v televizních Krásných ztrátách
Vlasta Průchová s Darou Rolins v televizních Krásných ztrátách | Foto: ČT

Vlasta Průchová ztělesňuje kontinuitu českého jazzu. Prošla si raným bebopem i swingem, od roku 1945 nebylo období, kdy by se hudbě, tedy jazzu, nevěnovala.

Pro Průchovou prý jazz nebyl pouhým hudebním stylem, ale způsobem celého jejího života. "Jazz musíte žít," odpověděla v jednom rozhovoru. "Kdybych zpívala pop nebo něco jiného, tak by mě to mohlo přestat bavit. Jenže jazz je známka věrnosti. To řekl Škvorecký a je to pravda: kdo zůstal u jazzu, je věrný. Nejde mu ani o peníze, ani o slávu."

Vlasta Průchová
Vlasta Průchová | Foto: Aktuálně.cz

Hlubokou lítost nad pátečním úmrtím jazzové legendy vyjádřil dnes prezident Václav Klaus. "Prezident Vlastu Průchovou osobně znal, vážil si jejího umění, a také proto ji v roce 2003 ocenil státním vyznamenáním Za zásluhy II. stupně," sdělil prezidentův mluvčí Petr Hájek.

Ani Vlasta Průchová se v minulosti netajila svými sympatiemi k Václavu Klausovi, který léta vedl ODS. Na předvolebních koncertech této strany několikrát vystupovala.

Podle Hájka prezident zhoršující se zdravotní stav zpěvačky sledoval a byl s ní v kontaktu. Když se o jejím úmrtí dozvěděl, řekl, že dnešek pro něj bohužel není "docela všedním obyčejným dnem". Stejný název nese i zpěvaččino album z roku 1997 s nahrávkami z let 1958 až 1964.

Přestože Průchová přes půl století dokazovala své umění, vyšly jí jen tři desky - první v roce 1992 a poslední letos, kdy k jejímu jubileu vydal Supraphon CD Na počátku bylo blues. Obvykle křtila alba jiných hudebníků.

Louis Armstrong
Louis Armstrong | Foto: Aktuálně.cz

V roce 1965 jazzové dámě vzdal při své návštěvě Prahy hold i Louis Armstrong. Průchová ráda vzpomínala na to, jak slavného Satchma tehdy pozvala na oběd. "Přišel s půlkou kapely. Kytici, kterou jsem tehdy dostala, mám dodnes schovanou. Pochutnal si na květákové polévce, hovězí pečeni na zelenině s rýží a dostal i štrůdl," líčila zpěvačka před šesti lety na koncertě k 35. výročí Armstrongovy návštěvy.

První dáma české jazzové scény Vlasta Hammerová-Průchová se narodila 12. července 1926 ve slovenském Ružomberoku. V roce 1947 byla klíčovou osobností jazzklubu Pygmalion.

Pro jazzový zpěv měla jako jedna z mála českých zpěvaček všechny předpoklady: cit pro frázi, bezchybný rytmus, skvělý hlas a obrovský temperament a muzikálnost. Hvězdu první velikosti z ní udělalo uvádění televizní a rozhlasové soutěže Hledáme písničku pro všední den v letech 1957 až 1961. Vzešlo z ní mnoho skladeb, z nichž se staly evergreeny.

Vlasta Průchová
Vlasta Průchová | Foto: Aktuálně.cz

Později vystupovala jako členka orchestrů Karla Krautgatnera, doprovázely ji i orchestry Karla Vlacha či Ferdinanda Havlíka. Zpívala duety s Karlem Hálou, Milanem Chladilem i s mladým Karlem Gottem.

Do roku 1969 vystupovala společně se svým mužem Janem Hammerem v řadě washingtonských i bostonských klubů a na evropských jazz festivalech. Ještě donedávna zpívala s kapelou Swinging Q.

Vlasta Průchová byla také matkou známého českého hudebníka Jana Hammera jr., který žije v USA. V USA Průchová strávila i s rodinou rok po srpnu 1968. Domů se vrátila jen s manželem a dcerou, syn Jan dostal stipendium na prestižní hudební škole. Byl tehdy označen za emigranta. Dnes je z něj držitel ceny Grammy a uznávaný jazzman a skladatel filmové hudby.

Oznámení o pátečním večerním úmrtí Vlasty Průchové přišlo od Evy Jurinové, mluvčí motolské nemocnice, kde byla Průchová hospitalizována v léčebně dlouhodobě nemocných.

 

Právě se děje

Další zprávy