Proslavil ho Volný pád, filmy o Batmanovi i Fantom opery. Zemřel režisér Schumacher

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 6. 2020 21:25
Ve věku 80 let v New Yorku zemřel americký scenárista, režisér a producent Joel Schumacher, kterého proslavil film Volný pád a který je známý mimo jiné i díky snímkům o Batmanovi. Po roce léčby podlehl rakovině, uvedla agentura AP s odvoláním na Schumacherova mediálního zástupce.
Zemřel režisér batmanovských snímků Joel Schumacher
Zemřel režisér batmanovských snímků Joel Schumacher | Foto: ČTK

Joel Schumacher se narodil roku 1939 v New Yorku. Původně se chtěl stát módním návrhářem, vystudoval proto prestižní Parsonovu školu designu a Institut módních technologií. U filmu začal jako kostymér. Oděvy navrhoval i pro snímky Woodyho Allena.

Jako režisér na sebe Schumacher poprvé výrazněji upozornil snímkem Hráči se smrtí z roku 1990 o experimentování s klinickou smrtí, ve kterém si zahráli v té době ještě málo známí Kiefer Sutherland, Julia Robertsová a Kevin Bacon.

O tři roky později natočil psychologické drama Volný pád s Michaelem Douglasem v hlavní roli muže, který se v psychickém zkratu rozhodne pomstít světu. Za nepříliš úspěšné jsou označovány dvě Schumacherovy adaptace slavného komiksu Batman: Batman navždy (1995) s Valem Kilmerem v roli Batmana a také Batman a Robin (1997) s Georgem Clooneym.

Schumacherem zfilmovaný muzikál Andrewa Lloyda Webbera Fantom opery z roku 2004 získal tři nominace na Zlaté glóby a Schumacher se také s dalšími režiséry podílel na ceněném politickém seriálu Dům z karet. Jeho posledním filmem je Teror (2011) s Nicolasem Cagem a Nicole Kidmanovou v hlavních rolích.

Čeští symfonici jsou fantastičtí, odpouštějí mi, když špatně diriguju, říká americký skladatel filmové hudby James Newton Howard. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy