Prolog Pražského jara obstará houslista Josef Špaček a indická klavíristka Pallavi Mahidharaová

ČTK ČTK
11. 5. 2017 3:16
O "zahřívací" koncert 72. ročníku festivalu Pražské jaro se postará houslita Josef Špaček se svou kamarádkou ze studií, indicko-americkou klavíristkou Pallavi Mahidharaovou. Pořadatelé festivalu pak v pátek večer zvou do pražského parku Kampa, kde se bude zahajovací koncert Vídeňských filharmoniků - jako tradičně se jedná o Mou vlast - živě přenášet z Obecního domu.
Houslista Josef Špaček
Houslista Josef Špaček | Foto: Česká filharmonie

Zahajovací koncert Pražského jara sice proběhne až v pátek 12. května, ve čtvrtek je ale na řadě takzvaný prolog. Jmenuje se tematicky "Přes zahájením" a v rámci něj v pražském klubu Royal zahrají třicetiletý houslista a koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček a klavíristka Pallavi Mahidharaová. Indicko-americká hudebnice nahradí původně avizovaného Lukáše Vondráčka, který má pracovní povinnosti. Jeho koncert 18. května s Českou filharmonií a dirigentem Kristjanem Järvim zůstává beze změn.

To, co teď s Českou filharmonií prožíváme, ta duchovní spřízněnost, to je vrchol mé kariéry.
23:39
To, co teď s Českou filharmonií prožíváme, ta duchovní spřízněnost, to je vrchol mé kariéry. | Video: dvtv

Neformálním koncertním prologem festivalu bude slovem provázet herečka, bloggerka a spisovatelka Marie Doležalová.

Klavíristku Mahidharaovou pojí s hlavním protagonistou koncertu Špačkem přátelství, které se datuje od společných studií na Curtisově institutu v americké Filadelfii, kde byla žačkou Ignáce Solženicyna.

Je držitelkou ocenění z mnoha prestižních soutěží, včetně druhé ceny z klavírní soutěže v Ženevě roku 2014 či ceny pro mladé talenty udělované akademií festivalu Verbier. Má za sebou úspěšná vystoupení s Petrohradským symfonickým orchestrem a řadou dalších těles, hrála v Kennedyho centrm ve Washingtonu, v Národní centrum v Pekingu či Šostakovičova síň Petrohradské filharmonie.

Zahajovací koncert Pražského jara, na němž tradičně zazní Smetanova Má vlast, bude 12. května patřit v Obecním domě Vídeňským filharmonikům. V Praze se představí již posedmé, poprvé ale budou festival zahajovat. Dirigovat je bude Daniel Barenboim, jenž si dílo pečlivě nastudoval na koncertech mimo republiku.

Představení si ovšem mohou užít i ti, kteří si nekoupili lístek. Pražské jaro totiž večerní slavnost bude živě přenášet na pražské Kampě. Pořadatelé doporučují vzít s sebou deky a podsedátka, večer se totiž ponese v piknikovém stylu. Na místě bude možné zakoupit občerstvení. 

Festival zakončí 2. června jeden z nejvýznamnějších skladatelů druhé poloviny 20. století, dirigent Krzysztof Penderecki. Největší česká přehlídka klasické hudby nabídne přes čtyři desítky koncertů.

 

Právě se děje

Další zprávy