Profesor komedie Cleese vás naučí!

BBC, Hej
12. 6. 2006 15:00
Londýn - John Cleese končí s psaním a hraním v sitcomech. Ale v komediálním žánru ještě neřekl poslední slovo.

Slavná hvězda Monty Pythonů se místo aktivní práce chce soustředit na psaní knihy, v níž chce shrnout dějiny komedie. A zároveň hodlá vyučovat to, v čem tak proslul: jak lidi rozesmát.

Šestašedesátiletý Cleese řekl britskému listu The Times, že bude profesorem komedie, který "naučí mladé talenty některá pravidla hry".

John Cleese
John Cleese | Foto: BBC

Podle Cleese je dnes řada zejména televizních komedií uboze napsaná a cílená na americké teenagery. Cleese kritizuje herce, kteří podle něj nejsou schopni dodržovat základní pravidla komediálního žánru. "Dnes je velmi vzácné vidět někoho s tím starým přístupem ke komedii," říká.

Cleese je krom účinkování v Monty Python Flying Circus známý i rolí v bláznivé komedii Hotýlek z roku 1975. Ale právě ta podle něj způsobila odchod na odpočinek: její úspěch prý už nedokáže překonat.

Cleese svou komediální kariéru nastartoval už během studií práv na Cambridge. Brzy se objevil na BBC, proslulost mu ale zajistilo až účinkování v kultovním cirkusu od roku 1969.

John Cleese jako potrhlý vynálezce Q
John Cleese jako potrhlý vynálezce Q | Foto: Aktuálně.cz

V poslední době se Cleese objevil i v řadě hollywoodských hitů: například coby lehce potrhlý vynálezce Q v bondovské sérii, zahrál si v  Harry Potterovi a namluvil postavu krále Herolda ve Shrekovi 2, jehož českou premiéru uvedl před dvěma lety na festivalu v Karlových Varech. V současné době spolupracuje na scénáři chystaného dalšího dílu Wallace a Gromita.

Poslední Cleesovou prací pro BBC byl v roce 2001 dokumentární cyklus Lidská tvář, v němž byly komické scénky kombinovány s populárně-vědeckým zkoumáním identity, krásy či slávy. Cleese později označil tuhle zkušenost za noční můru: BBC osočil z ovlivňování, chaotického řízení a mrhání s rozpočtem.

 

Právě se děje

Další zprávy