Přijdou Šmoulové, Pán prstenů v modrém

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 11. 2006 12:00
Los Angeles - Šmoulové se vrátí na scénu v celovečerním filmu. A odkryjí řadu tajemství - zvlášť Gargamel bude muset s pravdou ven.
Šmoulové
Šmoulové | Foto: Aktuálně.cz

Kreslený seriál z 80. let se vysílal i na českých obrazovkách a na příbězích Taťky Šmouly, Koumáka, Mrzouta či Šmoulinky  vyrůstala minimálně jedna generace českých dětí. Teď á přibudou další a ti starí si mohou nostalgicky zavzpomínat:  Šmoulové se chystají na filmové plátno.

"Šmoulové budou 3D," řekl v rozhovoru pro server Moviehole.net producent Jordan Kerner, který má za sebou práci na dětských filmech Charlottina pavučinka či George, pán džungle. "Tyhle postavičky nemůžete natočit s živými herci, to by bylo trochu divné. Ale něco jako svět 3D Shreka by bylo opravdu skvělé."

Gargamel
Gargamel | Foto: Aktuálně.cz

"Viděl jsem několikrát všech 234 epizod téhle série a spolu se scénáristou Herbem Ratnerem jsme hledali díry v příběhu - víte třeba, že tam jsou i jiné ženy než Šmoulinka? Všechny tyhle vynechávky skloubíme do trilogie filmů a ukážeme šmoulí věci takové, jaké opravdu jsou," dodává Kerner.

"Trvalo mi pět let vyjednávání, než jsme dostali práva," vysvětluje producent. Autoři Šmoulů se prý trochu báli příběhu, který chce Kerner divákům naservírovat a Kerner jim ho prý ani neprozradil, dokud práva neměl. "Ale když si to přečetli, opravdu si nši story zamilovali."

Šmoulové
Šmoulové | Foto: Aktuálně.cz

Producent šmoulí trilogii odvážně označuje za animovaného Pána prstenů. "Šmoulové jsou sice sladcí, ale jsou to taky pěkná trdla. Je to komická, ale pořád velmi upřímná verze Pána prstenů - tedy ne doslova Pána prstenů, ale epického příběhu tohoto typu."

Pro namluvení Gargamela by se prý tvůrcům nejvíce zamlouval herec John Litgow, který má s animovaným filmem zkušenosti - propůjčil už hlas Lordu Farquaadovi ze shrekovské série.

Právě příběh Gargamela, zlého čaroděje, který Šmouly odchytává, aby si z nich uvařil polévku, by měl mít v celé trilogii zásadní postavení. "Zjistili jsme toho hodně o Gargamelovi a o tom, jak to všechno začalo a co se ve skutečnosti stalo v tom jeho hradu," dodává Kerner tajemně.

Šmoulové vznikli už v roce 1958. Pierre Culliford z Bruselu tehdy nakreslil pod značkou Peyo další díl comicsu s názvem Johan a Pirlonit;  v části nazvané Flétna a šest Šmoulů modří skřítci poprvé spatřili světlo světa. Zatím jen jako epizodní postavy, ale jak jejich popularita stoupala, stali se postupně hlavními hrdiny nového komiksu.

Podle IMDB by měl mít film premiéru v listopadu 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy