Přijde si pro Oscara tlustá holčička?

Irena Hejdová a AP
24. 1. 2007 14:20
Beverly Hills - Kdo je po úterním vyhlášení nominací favoritem oscarového klání? Tak trochu všichni a tak trochu nikdo nikdo. Uvnitř: SPECIÁL
Foto: Aktuálně.cz

"Nikdo letos o vítězích nic neví," říká Leonardo DiCaprio a vůbec není daleko od pravdy.

Muzikál Dreamgirls o skupině Supremes a Dianě Ross si připsal nejvíc nominací, osm, ale spíš ve vedlejších kategoriích. Dvě želízka v ohni má v kategoriích nejlepší herec a herečka ve vedlejší roli, hned tři nominace vypotřeboval na kategorii nejlepší píseň a další má za výpravu, zvuk a kostýmy.

Je to vůbec poprvé v devětasedmdesátileté historii cen Americké filmové akademie, kdy vítěz v počtu nominací nebojuje o titul nejlepší snímek.

ČTĚTE TAKÉ
Autor fotografie: Aktuálně.cz

ČTĚTE TAKÉ

  

O nejprestižnější kategorii bojuje kvinteto Babel, Skrytá identita, Dopisy z Iwo Jimy, Královna a nezávislá Malá Miss Sunshine.  To není překvapení, ale co dál? Favorita mezi nimi hledat těžko. "Dříve byli v poli zpravidla maximálně dva favorité, tentokrát může vyhrát kdokoliv," píše AP.

Královnu znevýhodňuje britský původ, Eastwoodovy Dopisy z Iwo Jimy natočené v japonštině jazyková nesrozumitelnost, Malá Miss Sunshine tu je podle ohlasů spíš proto, aby akademici ukázali svou nekonvenčnost.

A veterán Martin Scorsese se se Skrytou identitu zase pravděpodobně dočká spíš prvního režijního Oscara ve své kariéře. Pokud mu ho stejně jako před dvěma lety nevyfoukne Clint Eastwood, který tehdy Scorseseho favorizovaného Letce porazil s Million Dollar Baby.

Foto: Aktuálně.cz

V tom případě by se nejlepším filmem mohl stát Babel se sedmi nominacemi, mozaika osudů odehrávající se zároveň na třech kontinentech. Ty babylónské osudy marockých pastevců koz, amerického turistického páru, mexické ilegálky a hluchoněmé Asiatky se samozřejmě osudově protnou. Babel určitě není úplně špatný snímek, ale především je typickým filmem hodným zájmu akademiků: dává jim pocit, že oceňují cosi zásadního.

Leonardo di Caprio nominovaný v kategorii nejlepší herec za africké dobrodružství Krvavý diamant považuje letošní vyrovnanost nejsledovanějších cen za podivnou - sám je nominován za méně významný film - i zábavnou.

Foto: Bontonfilm

Asi by s ním nesouhlasil starý pardál Jack Nicholson, kterého Akademie vynechala za roli ve Skryté identitě, stejně jako Brad Pitt a Ben Affleck. Do nominací se vůbec neprobojoval Almodóvarův Volver, původně očekávaný favorit přinejmenším v kategorii cizojazyčný film.

Že by přece jen došlo na černého koně? Malou miss Sunshine o víkendu ocenilo Sdružení amerických producentů a dalo jí přednost před konkurenty z velkých studií. Producent filmu David Friendly prý rozhodně nečekal, že by jeho nízkorozpočtový filmeček mohl pokořit Skrytou identitu či Dreamgirls.

Potomci lidí
Potomci lidí | Foto: Bontonfilm

Už vzhledem k tomu, kdo ceny vyhlašoval. "Když na pódium vylezl Tom Cruise s cenou pro nejlepší snímek, říkal jsem si Jo, takže nevyhrajeme," říká Friendly.

"To se v mém životě nestává, abych dostával ceny od Cruise." Stalo se a Abigail Breslinová, desetiletá představitelka hlavní hrdinky, malé tlusté holčičky putující s rodinou na taneční soutěž, se navíc stala čtvrtou nejmladší herečkou, jaká kdy byla nominována na Oscara.

Ale jeden "multikulturní" vítěz už jistý je.  Akademie v době zmatení jazyků a pořád hůře dohledatelné národnosti filmů změnila pravidla a režisér Iňarritu společně se svými mexickými kolegy Guillermem del Torem a Alfonsem Cuaronem posbírali celkem šestnáct nominací právě za Babel, Panův labyrint a Potomky lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy