Přichází hlavní festivalový víkend, vybere si každý

Zbyněk Klíč
12. 7. 2011 23:13
Třetí červencový týden, tři velké festivaly. Vrchol festivalového léta je tu.
Foto: Michal Pařízek

Praha - Tento víkend nabídne rovnou tři velké akce letošního festivalového léta. Na své si tak přijdou příznivci téměř všech žánrů hudby - na Valašsku se sejdou vyznavači metalové muziky, Ostrava opět nabídne dramaturgicky unikátní hudební přehlídku a jihočeský Tábor přivítá všechny příznivce ska, punku a rocknrollu.

Valašské Vizovice jsou dějištěm tradičně největší akce věnující se rockové a metalové hudbě v Čechách. Mezi letošní taháky Masters of Rock v Jelínkově palírně patří němečtí Hallowen, U.D.O. a Guano Apes, švédští Hammerfall nebo legendární američtí Twisted Sisters. Z českých kapel se mohou návštěvníci těšit na Tři sestry, Harlej nebo Jiřího Schmitzera.

Širokou paletou hudebních stylů a mezinárodní sestavou na sebe poutá velkou pozornost letošní ročník Colours of Ostrava. Mezi vrcholy tohoto čtyřdenního festivalu budou japonští Mono kombinující rock s vážnou hudbou, malijský Salif Keita, Yann Tiersen, skladatel hudby k filmům Amélie z Montmartru nebo Good bye, Lenin! či Steven Wilson s projektem Blackfield (vloni ho zde mohli návštěvníci slyšet s kapelou Porcupine tree).

Brazilskou sambu předvede Brazilka Luísa Maita, zahrají i elektro-hiphopoví Bomba Estéroe z Kolumbie nebo maročtí tanečníci Oudaden. V Ostravě se představí také bývalý zpěvák britských punkerů Sex Pistols, Johhny Rotten, a na samotný závěr vystoupí Nick Cave a jeho kapel The Bad Seeds s projektem Grinderman .

Kdo má naopak chuť na ska, punk, rock´n´roll či reggae muziku, vyrazí na letiště do jihočeského Tábora, kde na festivalu Mighty Sounds zahrají, kromě celé plejády českých kapel, legendární jamajští The Skatalites, američtí The Casualties, britští The Hotknives, dánští The Movement, kanadští The Beatdown, němečtí Die Tornados, italští Los Fastidios, izraelsko-ruští Los Caparos, holandští The Skarabeez nebo slovenští Polemic.

To však není z nadcházejícího víkendu zdaleka všechno - například České Hrady pokračují zastávkou na Točníku, Jindřichovým Hradcem zazní folk na festivalu Folková Růže 2011 a fanoušci alternativy jistě najdou svoje místo festivalu Vůdštok v jihomoravských Nenkovicích. Zkrátka, je z čeho vybírat.

 

Právě se děje

Další zprávy