Prezident po dekádě v Národním divadle. Pavel navštívil premiéru Našich furiantů

ČTK ČTK
2. 3. 2023 19:45
Zvolený prezident Petr Pavel přišel na premiéru inscenace Naši furianti do pražského Národního divadla. Protože ji sledoval v historické budově první scény ještě před inaugurací, neseděl v prezidentské lóži a jeho návštěvu nedoprovázely další ceremonie, které k takové příležitosti jinak náleží. Kromě Václava Havla další dvě polistopadové hlavy státu do Národního divadla nechodily.
Foto: ČTK

Petr Pavel ve čtvrtek vstoupil do divadla stejným hlavním vchodem, jakým přicházejí všichni diváci. Společně s manželkou ho přivítal ředitel první scény Jan Burian. Pro prezidenta je v historické budově Národního divadla k dispozici samostatný vchod - kočárový vjezd, samostatné slavnostní schodiště a celý císařský trakt - dámský salonek, pánský salonek, samostatný bar v předpokoji. V hledišti přímo nad jevištěm se nachází slavnostní prezidentská lóže.

"Příchod prezidenta do hlediště je před začátkem představení oznamován slavnostními fanfárami z opery Libuše. Může následovat podle zvyku státní hymna. Z lóže může být umístěna prezidentská standarta," vysvětluje mluvčí divadla Tomáš Staněk. Takové pocty budou Pavlovi případně náležet po jeho inauguraci.

Staněk připomíná, že pozvánky do prezidentské kanceláře chodí na každou premiéru a slavnostní koncerty u příležitosti významných svátků. "Návštěv úřadujících prezidentů jsme na inscenacích Národního divadla v posledních letech moc neužili," doplnil. Divadlo poskytlo novinářům přehled návštěv prezidentů České republiky i Československa od roku jeho vzniku. Uvádí ale, že žádná ucelená evidence prezidentských návštěv v Národním divadle se nevedla. Přehled tedy není ani u jednoho z prezidentů kompletní.

Beneš byl pravidelným návštěvníkem

Tomáš Garrigue Masaryk poprvé jako prezident přišel do historické budovy Národního divadla 22. prosince 1918, hrála se Libuše na počest jeho přítomnosti. Za svůj mandát navštívil Národní divadlo desetkrát. Návštěvy Edvarda Beneše má divadlo detailně evidované, jsou jich přes čtyři desítky za obě prezidentská období. První byla 8. ledna 1936 Prodaná nevěsta, slavnostní představení na počest nově zvoleného prezidenta.

Emil Hácha měl v prosinci roku 1938 také slavnostní představení na svou počest. Poté se zúčastnil třeba v roce 1940 inscenace Orfeus a Eurydika "na počest 51. narozenin Vůdce a říšského kancléře Adolfa Hitlera", jak uvádí archiv divadla, a v témže roce ještě Prodané nevěsty hrané na počest návštěvy říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse.

Klement Gottwald navštívil 28. října 1948 představení Libuše k 30. výročí Československé republiky. Mezi sedmi evidovanými Gottwaldovými návštěvami je kromě čtyř inscenací Prodané nevěsty také třeba účast na slavnostním zasedání Ústředního výboru KSČ 24. února 1949.

Zeman nepřišel ani jednou

Antonín Zápotocký má v archivu divadla doloženo osm návštěv, ta první je z roku 1950 z premiéry jeho vlastní hry Vstanou noví bojovníci, kam přišel ještě jako předseda vlády, stejně jako na slavnostní večer k 30. výročí KSČ v roce 1951.

Antonín Novotný byl v Národním divadle dvakrát na Prodané nevěstě a jednou na Příběhu opravdového člověka, tedy hře podle románu sovětského autora Borise Polevého, který se v něm snažil vytvořit obraz ideálního sovětského hrdiny. Ludvík Svoboda byl v divadle jen dvakrát, v případě posledního komunistického prezidenta Gustáva Husáka eviduje divadlo návštěvy tři: první byla roku 1980 u příležitosti slavnostního shromáždění k 110. výročí narození V. I. Lenina.

Václav Havel chodil na první českou scénu častěji, poprvé to bylo 1. ledna 1990 na slavnostní uvedení Libuše na svou počest. Národní divadlo eviduje jeho návštěv 13 včetně soukromé akce, jíž bylo 30. ledna 2003 rozloučení s funkcí prezidenta. V květnu 2004 byl soukromě jako autor na inscenaci Pokoušení.

Václav Klaus se podle záznamů za své dvě funkční období zúčastnil jen v roce 2004 slavnostního večera u příležitosti přijetí Česka do Evropské unie, Miloš Zeman podle divadla nenavštívil za deset let svého výkonu funkce prezidenta první českou scénu ani jednou.

 

Právě se děje

Další zprávy