Prezident Bartoška: Vary zahájíme v plném lesku

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 6. 2008 9:25
Svět hvězd a svět baťůžkářů se u nás prolíná
Jiří Bartoška
Jiří Bartoška | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Na Roberta De Nira čeká v Karlových Varech speciálně připravené Martini, ale největší část peněz jde převážně právě na filmy, jejich dopravu, pojištění.

Tak by se dala shrnout pozice akce, kterou charakterizuje prezident festivalu Jiří Bartoška i takto: "Svět hvězd a batůžkářů u nás nejen koexistují, ale umějí se i prolínat - na žádném jiném velkém "áčkovém" festivalu něco podobného nenajdete." MFF Karlovy Vary začíná tento pátek.

MFF Karlovy Vary - festivalový plakát
MFF Karlovy Vary - festivalový plakát | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více: SPECIÁL - vše o MFF Karlovy Vary 2008

Jaké bylo dostat Roberta De Nira do Varů? Setkal jste se s ním osobně? A má nějaké zvláštní požadavky?
Jednání s takto velkými hvězdami, jako je Robert De Niro, je vždycky během na dlouhou trať. V tomto případě se nám vyplatila pečlivá práce a pozornost, kterou hostům věnujeme. Publicista, který se stará o Roberta De Nira, je zároveň publicistou dvou našich předchozích hostů - Dannyho DeVita a Andyho Garcii. Díky jejich skvělým referencím jsme měli trochu usnadněnou úlohu. A protože De Niro má letos nový zajímavý film, načasování jeho návštěvy se velmi dobře hodilo. S nějakými zvláštními požadavky jsme se nesetkali. Vím ale, že nehraje golf a má rád dobré a speciálně připravené martini.

Robert De Niro
Robert De Niro | Foto: Bleskově

Jak se vám podařilo získat slavné hosty? A je už seznam hostů uzavřen?
Seznam hostů ještě úplně uzavřen není, možná ještě nějaké jméno doplníme. O tom, zda ten který host přijede, rozhoduje několik okolností. Především nezveme hosty náhodným výběrem - vždy chceme, aby doprovodili uvedení filmu nebo některou z našich sekcí. Samozřejmě hlavně záleží na jejich programu, časových možnostech. O tom, že naše pozvání přijmou, jistě rozhoduje i dobrá pověst karlovarského festivalu, kterou řadu let úspěšně budujeme.

Už potřetí přijede Saffron Burrows - neodradilo ji ani její dobrodružství s kašnou?
Myslíte, jak jí jeden český extravagantní výtvarník zcela zmáčel šaty? Pokud vím, vzala to tehdy s nadhledem a velkorysostí.

Hlavně v mainstreamových médiích má festival obraz lázeňského sletu celebrit. Ale "obyčejným" návštěvníkům festivalu je to spíš jedno, přijeli za dobrými filmy. Jak se tyto dvě polohy sváří a doplňují?
Festival má v tomto směru tak trochu dvě tváře: tu lesklejší tvář kolem Grandhotelu Pupp a tu nezávislejší - "thermalovou" či "baťůžkářskou". Je zajímavé pozorovat, jak tyto dva světy dokáží ve Varech žít v souladu. Nepřekážejí si, ta největší část publika skutečně stojí o filmy, a lesk večírků ji nechává chladnou. Ještě zajímavější je pozorovat, jak se tyhle světy umějí prolínat, jak se známí filmaři bezprostředně setkávají s diváky a fanoušky na projekcích, na besedách po filmu. V tomhle je náš festival mimořádný -  na jiné velké "áčkové" přehlídce něco podobného nenajdete.

Mezi hosty slavnostního zahájení byl i prezident Václav Klaus. Na snímku mluví s Jiřím Bartoškou a Renée Zellwegerovou před začátkem večera.
Mezi hosty slavnostního zahájení byl i prezident Václav Klaus. Na snímku mluví s Jiřím Bartoškou a Renée Zellwegerovou před začátkem večera. | Foto: Ondřej Besperát

Dá se říct, pro koho primárně je váš festival - pro profesionály, nebo právě pro mladé kinofily?
Náš festival chce jít samozřejmě především vstříc divákům, ale v posledních letech jsme velmi posílili postavení takzvané industry sekce zaměřené na filmové profesionály - producenty, prodejce, distributory. Ti přijíždějí na náš festival poznat filmy a projekty především ze střední a východní Evropy. Pro americké i západoevropské filmové profesionály jsme takovým mostem, díky němuž získávají velmi přesné a podrobné informace, které by jinak složitě sháněli.

Chvála dramatugie je jednohlasná, ale zároveň se objevují námitky, že jste k politikům a sponzorům až příliš vstřícní. Neztrácí se tím trochu sympatická přezdívka "Big Lebowski mezi evropskými festivaly"?
Festival je financován z více než sedmdesáti procent ze soukromých zdrojů - příspěvek veřejných financí je necelých třicet procent. Pokud nám naši partneři budou pomáhat v tom, abychom festival mohli vůbec na takové úrovni uskutečnit, je jistá vstřícnost na místě. Spíš jde o vytváření falešného dojmu, že tyto prostředky jdou jedině na společenskou část festivalu. Jdou převážně právě na filmy, jejich dopravu, pojištění - na toho "Big Lebowskiho".

Robert de Niro ve filmu What Just Happened?
Robert de Niro ve filmu What Just Happened? | Foto: Aktuálně.cz

Festival praská ve švech, ale návštěvníci někdy přijdou k totálně vyprodaným pokladnám. Dá se to nějak řešit? Jak se zlepšilo technické zázemí?
Dokud nedojde k dlouhodobému řešení nedostatku promítacích sálů, vždy to budou jen dočasná řešení. V letošním roce jsme výrazně posílili počet projekcí v zahajovací a závěrečný den, každoročně objednáváme mobilní kino Espace Dorleans. Navíc držitelům festival passů umožňujeme obsazení volných míst v sálech pět minut před začátkem představení i bez vstupenky, takže možností dostat se na film je víc. V letošním roce proběhla výměna křesel ve velkém sále hotelu Thermal, průběžně zde probíhají úpravy zázemí. Doufáme, že zásadním přínosem pak bude příští rok zprovoznění multifunkční haly v Karlových Varech, která by měla sloužit i pro potřeby festivalu.

Co považujete za největší události letošního ročníku? Stihnete sám nějaké filmy? A vaše tipy?
Myslím, že zahájení bude skutečně v největším lesku, ale protože nás čeká i řada dalších zajímavých hostů, premiér a ocenění významných filmařů, je obtížné vybrat největší událost. Osobně obvykle stíhám v průběhu festivalu jen protokolární projekce, ale rozhodně mě zajímá právě zahajovací snímek Co se vlastně stalo?

Nechyběli vám letos dramaturgové Hana Cielová a Štefan Uhrík, kteří přešli na Febiofest?
Sekce Fórum nezávislých přešla přirozeně pod naše programové oddělení. Je koncipovaná trochu jinak, ale myslím, že ctitelé nezávislého filmu s ní budou spokojeni stejně jako v minulých letech.

 

Právě se děje

Další zprávy