Pretty Woman Julia Robertsová slaví padesátiny

ČTK ČTK
28. 10. 2017 7:00
Americká herečka Julia Robertsová, již proslavily filmy Pretty Woman, Notting Hill či Erin Brockovich, slaví 28. října padesáté narozeniny.
Julia Robertsová ve filmu Pretty Woman.
Julia Robertsová ve filmu Pretty Woman. | Foto: Touchstone Pictures

Pravidelně se umisťuje na žebříčcích nejlépe placených, nejpopulárnějších hereček či nejkrásnějších žen. Proslavily ji filmy Pretty Woman, Notting Hill či Erin Brockovich. Má tři Oscary, tři Zlaté glóby a dnes má i narozeniny - Julii Robertsové je 28. října padesát let.   

Zlatý glóbus jí přinesla hned její první velká role ve snímku Ocelové magnolie z roku 1989. Stejné ocenění spolu s nominací na Oscara pak získala i za následující snímek Pretty Woman. A zatímco se ve filmu po boku Richarda Gera z prostitutky stala dámou, v reálném světě vyrostla přes noc z téměř neznámé herečky v hollywoodskou superstar.

Ačkoliv se objevila i v rolích vážných či fantaskních (víla Zvoněnka v Hookovi), diváci si ji oblíbili v romantických komediích, jako je například Svatba mého nejlepšího přítele, Notting Hill či Nevěsta na útěku.

Robertsová se ale snažila z této škatulky vymanit. Jako medička experimentovala se životem v thrilleru Hráči se smrtí, před tyranským manželem prchala v Nocích s nepřítelem a milenkou nevyléčitelně nemocného mladíka byla v melodramatu Zemřít mladý.

Teprve když si ve filmu Erin Brockovich zahrála sekretářku, která objeví ekologický skandál, získala nejen další Zlatý glóbus a vytouženého Oscara, ale dokázala, že může hrát i dramatické role. 

Ve filmu Notting Hill se zamilovala do kolegy Granta.
Ve filmu Notting Hill se zamilovala do kolegy Granta. | Foto: PolyGram Filmed Entertainment

Po roce 2000 ji diváci mohli vidět také ve filmech Dannyho parťáci a Dannyho parťáci 2, v dramatech Úsměv Mony Lisy a Na dotek či v thrillerech Dvojí hra a Tajemství jejích očí. V roce 2010 obdržela cenu za celoživotní dílo na filmovém festivalu ve španělském San Sebastianu. 

Julia Fiona Robertsová se narodila 28. října 1967 ve Smyrně ve státě Georgia. Přestože otec i matka byli fandové herectví a oba její starší sourozenci herci, ona sama chvíli odolávala. Chtěla se stát veterinářkou, k filmu ji nakonec přivedl bratr Eric.

Má tři děti, od roku 2002 je jejím manželem kameraman Danny Moder.

 

Právě se děje

Další zprávy