Prestižní světový magazín o vážné hudbě Gramophone ocenil i tři české nahrávky Martinů a Dvořáka

Kultura Kultura
5. 1. 2018 6:30
Britský magazín o vážné hudbě Gramophone, který vychází od roku 1923, zařadil do svého výběru toho nejlepšího z roku 2017 nahrávky skladeb od Bohuslava Martinů a Antonína Dvořáka. Jeho kvartety G dur op. 106 a F dur op. 96 "Americký" v podání Pavel Haas Quartetu se pak dostaly i na seznam nejlepších nahrávek z let 1977 až 2017.
Pavel Haas Quartet, jeden z úspěšných souborů.
Pavel Haas Quartet, jeden z úspěšných souborů. | Foto: Supraphon

Mezi deseti nejpovedenějšími alby března podle magazínu Gramophone, zaměřeného na klasickou hudbu, se objevují kantáty Bohuslava Martinů "atmosféricky" podané Pražským filharmonickým sborem, v srpnu zabodovaly kvartety a kvintety Antonína Dvořáka v podání "hvězdného" Škampova kvarteta a v listopadu Dvořákovy kvintety v interpretaci Pavel Haas Quartetu s violistou Pavlem Niklem a klavíristou Borisem Giltburgem jako hosty.

U příležitosti oslav 40. výročí udílení cen Gramophone Classical Music Awards uveřejnil Gramophone ještě další speciál: nejlepší nahrávky z let 1977 až 2017.

Do této sestavy se dostaly Dvořákovy kvartety G dur op. 106 a F dur op. 96 "Americký", taktéž v podání Pavel Haas Quartetu. Tento soubor už v roce 2011 získal hlavní cenu Gramophone Award Recording of the Year.

"Je to zřetelná zpráva, že čeští hudebníci patří ke světové špičce, že i v tak velké konkurenci jsou nepřeslechnutelní. Svět si české hudby váží možná mnohem více, než si tady doma připouštíme," komentuje výsledky šéfproducent klasické hudby vydavatelství Supraphon Matouš Vlčinský. Právě Supraphon vydal dvě ze tří zmíněných alb. 

 

Právě se děje

Další zprávy