Předsedkyní poroty festivalu v Cannes bude Cate Blanchettová. Je to politické gesto, píše Le Figaro

ČTK ČTK
4. 1. 2018 10:37
Předsedkyní poroty na filmovém festivalu v Cannes, který se uskuteční 8. až 19. května 2018, bude Cate Blanchettová. Australská herečka bude dvanáctou ženou v této funkci. Vystřídá španělského režiséra a scenáristu Pedra Almodóvara, jehož porota loni přiřkla hlavní cenu - Zlatou palmu - švédskému filmaři Rubenu Östlundovi za snímek Čtverec.
Cate Blanchettová, předsedkyně poroty.
Cate Blanchettová, předsedkyně poroty. | Foto: Reuters

Předsedkyní poroty na letošním filmovém festivalu v Cannes bude Cate Blanchettová.

Výběr osmačtyřicetileté herečky se podle francouzského deníku Le Figaro jeví jako logická volba z uměleckého i mediálního hlediska. Podle něj ho lidé mohou interpretovat i jako snahu festivalu dát najevo podporu boji proti sexuálnímu obtěžování po skandálu kolem hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina.

Blanchettová byla jednou z prvních osobností, které se k aféře veřejně vyslovily a nevhodné jednání odsoudily. Nedávno s dalšími herečkami založila nadaci Time's Up na pomoc obětem sexuálního násilí.

Rodačku z Melbourne kritici oceňují za její náročnost při výběru rolí, všestrannost a ochotu riskovat. Je držitelkou Oscara za roli ve snímcích Letec a Jasmíniny slzy, známá je také z filmů Královna Alžběta a Královna Alžběta - Zlatý věk, Beze mě: Šest tváří Boba Dylana nebo ze ságy Pán prstenů a Hobit.

26. 5. 2017 Čtyři nejlepší filmy v Cannes. Čeští kritici a režisér poslali tipy z festivalu:

Češi, kteří navštívili filmový festival ve francouzském Cannes, vybrali mezi snímky své favority. | Video: Tomáš Stejskal
 

Právě se děje

Další zprávy