Před čtyřiceti lety zemřel Elvis Presley. Po světě jich dnes ale běhá 35 tisíc

ČTK Kultura ČTK, Kultura, AFP
15. 8. 2017 14:50
Před čtyřiceti lety, 16. srpna 1977, dotlouklo srdce hvězdy rock-and-rollu Elvise Presleyho. Jeho sídlo Graceland v Memphisu dodnes každý rok navštíví půl milionu lidí, víc jich dorazí jen do Bílého domu. Za návštěvu hudebníkova hrobu se bude letos poprvé platit, vstupenka na posvátné místo vyjde na 30 dolarů. I dnes ovšem existují spiklenecké teorie, podle kterých dvaaosmdesátiletý Presley žije a odpočívá na Bermudách.
Vzácné záběry Elvise Presleyho. Před šesdesáti lety sloužil v armádě | Video: Reuters

Ani po 40 letech nevyhasla sláva rockové legendy Elvise Presleyho (1935-1977), jenž žije ve vzpomínkách pamětníků, v kreacích svých epigonů i ve spekulacích spřádaných popírači jeho smrti.

Ve světě dnes podle amerických médií existuje kolem pětatřiceti tisíců Elvisů, z nichž velká část si ze ztělesnění slavné hvězdy udělala živnost.

O úspěch v Elvisově kůži se pokouší i osmnáctiletý Matthew Boyce, jenž se spolu s dalšími Elvisi zúčastnil soutěže Elvis Tribute Artists v Memphisu. Ti nejlepší dostanou finanční odměnu - od padesáti do pěti tisíc dolarů.  

Matthewovi je teprve osmnáct, ale v bílém kostýmu, s typickými kotletami a napomádovaným účesem je Presleymu "v nejlepších letech" vcelku podobný. Lásku k hudebníkovi zdědil po babičce a tetě. S legendárními písněmi vystupoval poprvé v sedmi letech, s kapelou zpívá od třinácti. 

Napodobováním Presleyho si jako tisíce dalších lidí zkouší přivydělávat. Je to ovšem těžká práce. Za vystoupení se v oboru inkasuje 300 (7000 Kč) až 5000 (přes 100 tisíc Kč) dolarů, ovšem kombinéza, v níž Matthew vystupuje, vyjde na stejnou částku. "Cítím se v ní jako superhrdina," usmívá se, když nastupuje na scénu. 

Video: YouTube / RPC Channel

Od řidiče k celosvětové hvězdě

Elvis Presley byl za svého života středoškolský student, řidič náklaďáku, bohatá superstar, seržant americké armády, sexuální symbol Ameriky, filmová hvězda - objevil se v několika desítkách rolí - i oběť předávkování léky. Když byl na vrcholu umělecké kariéry, kopírovali ho všichni. 

Američtí historikové populární hudby se v těchto dnech shodují v tom, že žádná popová hvězda - ani Frank Sinatra, The Beatles či Bob Dylan - nedosáhla takové slávy jako Presley. Je to vlastně s podivem, když vezmeme v úvahu, že téměř všechny number one singly složili jiní hudebníci. 

"Elvis Presley nebyl ten typ písničkáře, který by si skládal své písně. Měl ale unikátní talent skladby jiných velmi osobitě interpretovat a vložit do nich svou typickou emoci a energii," shrnuje fanouškovský Elvis History Blog.

Presleyho hudební kořeny vidí americká kritika v blues, gospelu a rhythm and blues. Mezi jeho předchůdce řadí i nadané, ale neznámé afroamerické hudebníky a zpěváky, kteří položili základy rock-and-rollu a otevřeli Elvisovi a všem jeho následovníkům cestu. V dobách, kdy Ameriku ovládala rasová segregace, navštěvoval Presley černošské noční kluby v Memphisu. Jejich inspirační podněty z velké část zapřel.

Elvis Presley žije. A hraje ve filmu.

V roce 2002 se v USA promítala filmová komedie nazvaná Bubba Ho-Tep, jejíž scénář vychází z teorií popíračů Presleyho smrti. Stárnoucí zpěvák podle scénáře dožívá v jakémsi útulku na východě Texasu.

Objevily se dokonce vážně míněné obrazové důkazy o tom, že Elvis Presley žije. Mihl se údajně jako muž s černým plnovousem v jedné scéně filmu Sám doma z roku 1990. Podle britského bulváru The Sun dokonce Presleyho - tentokrát s bílým plnovousem - kdosi zachytil na fotografii pořízené v Gracelandu.

Vyčerpaný Presley zemřel ve 42 letech. Jeho úpadek je podle řady amerických rockerů dílem mazaného manažera Toma Parkera. Ten sice z Elvise udělal lukrativní mezinárodní obchodní značku, jeho kariéru ale nasměroval k úpadku.

"Přivlastnil si polovinu jeho výdělků, což je odporné. Vyslal ho do Las Vegas a obsadil do všech těch mizerných filmů. Svůj podíl viny má i sám Elvis, ale byl to prostě jen naivní vesnický kluk," prohlásil spoluzakladatel skupiny Eagles Don Henley.

Hudebníkovu poslední cestu sledovalo před 40 lety 80 tisíc lidí, ještě nyní si ovšem leckdo myslí, že zpěvák ve skutečnosti nezemřel. Konspirační teorie se opírají o údajný černý vrtulník, který přistál na Presleyho usedlosti Graceland několik hodin předtím, než se jeho mrtvé tělo našlo. Rocker unavený slávou prý odletěl na Bermudy, kde odpočívá. 

Vila v Bad Nauheimu, kde Presley přebýval
Vila v Bad Nauheimu, kde Presley přebýval | Foto: ČTK / AP, ČTK

Legenda o Presleym je výnosná i dnes, 40 let po jeho smrti. U příležitosti výročí zpěvákovy smrti se tento týden v Memphisu očekává 30 tisíc lidí, ale za návštěvu jeho hrobu letos budou muset poprvé zaplatit. Vstupné je 30 dolarů, tedy asi 660 korun. 

Místnosti v domě v německém Bad Nauheimu, kde zpěvák na konci 50. let několik měsíců přebýval, nabízí místní penzion movitým hostům. V hotel se změnila i část Elvisova sídla Graceland. Ten ročně navštěvuje přes půl milionu lidí. Větší návštěvností se v USA může pochlubit už jen Bílý dům.

 

Právě se děje

Další zprávy