Casablanca slaví narozeniny. Film s Bogartem a Bergmanovou měl premiéru před 75 lety

ČTK Kultura ČTK, Kultura
25. 11. 2017 16:20
Legendární film Casablanca s Humphreym Bogartem a Ingrid Bergmanovou slaví 75. narozeniny. Premiéra se konala 26. listopadu 1942 v New Yorku. V amerických biografech se naroziny tento měsíc připomínaly speciálními projekcemi.
Bogart + Bergmanová = Casablanca. | Video: YouTube / Movieclips Trailer Vault

Hollywoodské romantické melodrama Casablanca, jehož premiéra se konala před 75 lety - 26. listopadu 1942 - v New Yorku, je dodnes považován za jeden z nejslavnějších filmů světové kinematografie.

Režiséra Michael Curtiz obsadil do hlavních rolí Humphreyho Bogarta a Ingrid Bergmanovou.

Příběh o ženě mezi dvěma muži vznikl na motivy hry s názvem Všichni chodí k Rickovi. Děj se odehrává na začátku 40. let v marocké Casablance, která tehdy spadala pod správu vichistické Francie a do níž mířily tisíce uprchlíků toužících získat víza na cestu do Ameriky.

K obrovskému úspěch filmu přispělo kromě hereckých výkonů a jiskření oblíbeného "Bogieho" a křehké Bergmanové i množtsví dnes již kultovních scén a replik, například Bogartova závěrečná věta "Myslím, že tohle by mohl být začátek jednoho nádherného přátelství" patří ke zlatému fondu. 

Snímek získal tři Oscary za nejlepší film, režii a scénář, na dalších pět byl nominovaný.

Agentura AFP ve svém článku připomíná, že Francouzi po kolonizaci země na začátku 20. století přestavěli tento historický přístav do svého stylu. Příkladem je kino Rialto, jeden z prvních kinosálů v Casablance, které v roce 1930 postavil francouzský architekt Pierre Jabin. Fanoušci snímku v něm tedy vidí už "moderní" podobu města. Po mnoha zásazích developerů se však současná Casablanca podobá té někdejší jen v detailech. 

 

Právě se děje

Další zprávy