Pražští symfonici zahrají k oscarovému Obchodu na korze živě hudbu od Zdeňka Lišky

Hana Slívová Hana Slívová
3. 1. 2018 13:09
Do oslav 100. výročí vzniku Československa se zapojí i Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK. 10. ledna v Obecním domě zahraje živě k oscarovému snímku Obchod na korze (1965) hudbu, již pro film složil Zdeněk Liška. Snímek si soubor vybral mimo jiné proto, že o režii se postaral slovensko-český tým Jan Kadár - Elmar Klos. Koncert bude dirigovat Slovák žijící v Praze Peter Vrábel, sól se zhostí slovenský houslista Dalibor Karvay a český hráč na cimbál Jan Mikušek.
Video: Pražští symfonikové / FOK

Film Obchod na korze, který si Symfonický orchestr hlavního města Prahy vybral pro koncert 10. ledna v Obecním domě, je podle hráče na cimbál Jana Mikuška mimořádný nejen tématem a hereckými výkony Jozefa Krónera a Idy Kamińské, ale i hudbou od Zdeňka Lišky.

"Posluchač, který hudbu k tomuto filmu nezná, by neměl očekávat pouze folklorní citace nebo parafráze. Liškova hudba je výsostně autorská, umělecká, byť v názvucích je cítit lidový charakter. Vztahuje se k prostředí, ve kterém se děj filmu odehrává, tedy Slovensku během druhé světové války," říká.

Projekce Obchodu na korze s živou hudbou je počin, který podle dramaturga FOK Martina Rudovského může inspirovat hudební tělesa k hledání nových technologických přístupů a práci s archivními filmy.

Poslechněte si hudbu k Obchodu na korze od Zdeňka Lišky. | Video: tnegach / YouTube

U takto starých filmů se totiž mnohdy nedochovaly všechny materiály, které by ke klasické projekci snímků s živou hudbou byly potřeba - především oddělené zvukové stopy pro hudbu, ruchy a mluvené slovo. "Soubor se v tomto případě vydává experimentální cestou a hodlá zvýraznit hudební stránku filmu," konstatuje Rudovský.

To znamená, že dohraje všechny noty přesně podle partitury i tam, kde hudba ve filmu ustupuje ruchům nebo je ztlumená do pozadí. Mluvené slovo bude pak doplněné titulky. Film se bude promítat ve speciálním formátu v nejvyšší dosažitelné kvalitě na větší plátno než v běžných kinech.

 

Právě se děje

Další zprávy