Pražští filharmonici se rozloučí s dvacátou sezonou jazzem

3. 6. 2014 13:09
Ve Dvořákově síni Rudolfina nabídne ve středu 4. června díla čtyř autorů, která jsou spojována jazzem. Hvězdou večera bude saxofonista Philippe Portejoie.
Philippe Portejoie.
Philippe Portejoie. | Foto: PKF

Praha – Originálně se rozloučí se svou jubilejní dvacátou sezonou orchestr PKF – Prague Philharmonia. Ve Dvořákově síni Rudolfina nabídne ve středu 4. června díla čtyř autorů, která jsou spojována jazzem.

Hvězdou programu se stane Philippe Portejoie, jenž je považován za jednoho z největších světových interpretů hry na saxofon. V čele orchestru se představí dirigent Leo Hussain, pod jehož taktovkou zazní díla Bohuslava Martinů, Jacoba Ter Veldhuise, Jacquese Iberta a Daria Milhauda.

Večer otevře Jazzová suita pro malý orchestr, H 172 od Bohuslava Martinů. Hudba Pařížské šestky s tóny jazzu se jej dotkly natolik, že zkomponoval právě Jazzovou suitu, jež měla premiéru 7. června 1928 na festivalu v Baden-Badenu. Premiérované dílo následně kritika označila za nejlepší skladbu operního večera. Na základě tohoto úspěchu pak dostal Martinů několik zajímavých nabídek na další tvorbu.

Jako druhá skladba zazní Tallahatchie Concerto pro saxofon a orchestr z roku 2001 nizozemského současníka Jacoba Ter Veldhuise známého pod pseudonymem Jacob TV.

Poslechněte si skladbu Jacoba ter Veldhuise Tallahatchie concerto.
Poslechněte si skladbu Jacoba ter Veldhuise Tallahatchie concerto.

„Tato skladba původně rockového hudebníka patří mezi autorovy nejznámější kompozice. Navíc je první skladbou, kterou Veldhuis zkomponoval v období po svém nejvýznamnějším díle, velkém oratoriu Paradiso (2000). Podle jeho slov je koncert pro saxofon monumentálním oratoriem ovlivněn a pro své abstraktní pojetí jej považuje za výjimečný kus ve své tvorbě. Jak popsal sám autor, dílem bychom se měli nechat unášet nebeským prostředím až k tomu pozemskému – jedná se o snovou výpravu, cestu k nalezení momentů krásy blaženosti a extáze,“ přibližuje charakter skladby muzikoložka PKF – Prague Philharmonia Hana Dohnálková.

V interpretaci Philippa Portejoie zazní Concertino da camera pro altový saxofon a jedenáct nástrojů francouzského skladatele Jacquese Iberta, který tento komorní koncert napsal pro svého přítele, velkolepého saxofonistu Sigurda Raschera, zakladatele jednoho z prvních klasických saxofonových kvartet Raschèr Saxophone Quartet. Středeční koncert však nabídne dílo v originálním pojetí – na přání dirigenta bude smyčcový aparát rozšířen na větší počet hráčů.

Večer vyvrcholí skladbou Daria Milhauda. Jedna z jeho nejpopulárnějších skladeb, Stvoření světa, balet pro malý orchestr a sólo saxofon vznikla v roce 1923. Jedná se o balet o šesti navazujících scénách, pojednávajících o stvoření světa na základě africké lidové mytologie s prvky latinskoamerické taneční hudby, blues, rumby a improvizovaného jazzu. Svým dílem tak Milhaud propojil ideál estetiky Pařížské šestky a po staletí trvající francouzskou zálibu v exotice, kterou však pro samotného Milhauda reprezentoval Le Jazz hot, zpěvačka Josephine Baker a Picassovy obrazy a sochy inspirované africkými kresbami.

Koncert začíná v 19:30 hodin, vstupenky budou k dispozici před začátkem v pokladně Rudolfina.

 

Právě se děje

Další zprávy