Pražské jaro zahájila Má vlast v podání Collegia 1704. Přítomní byli i diváci

ČTK ČTK
12. 5. 2021 21:02
Festival Pražské jaro ve středu ve Smetanově síni pražského Obecního domu tradičně zahájila Má vlast Bedřicha Smetany, tentokrát v podání souboru Collegium 1704. V sále mohli být výjimečně přítomni diváci, protože koncert je součástí pilotního projektu ministerstva kultury. Ten má ukázat cestu k návratu diváků na kulturní akce.
Na snímku ze zahajovacího koncertu Pražského jara je dirigent Václav Luks.
Na snímku ze zahajovacího koncertu Pražského jara je dirigent Václav Luks. | Foto: ČTK

Loňský ročník se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konal jen on-line. Aktualizovaný program 76. ročníku Pražského jara nabízí 23 koncertů, které se konají od středy do 3. června. Průvodcem webových přenosů je herec Jan Budař.

Původně ohlášení interpreti středečního zahajovacího koncertu - Rozhlasový symfonický orchestr Berlín a dirigent Vladimir Jurowski - účast odvolali. V Německu aktuálně platná nařízení upravující práci orchestrů jim neumožnila dílo nazkoušet.

Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem se věnuje interpretaci staré hudby, zejména z období vrcholného baroka. Možnost provést Mou vlast na dobové nástroje a v duchu interpretačních zvyklostí konce 19. století považuje za neobvyklou výzvu.

Diváci, v síni rozesazení s odstupy, přivítali hudebníky dlouhým potleskem. Ještě před úvodními tóny Mé vlasti zahrálo Collegium 1704 státní hymnu. 

Soubor hrál bez přestávky. Pouze v polovině večera po symfonické básni Šárka následovala krátká pauza, během které si hudebníci doladili nástroje a dirigent Luks se občerstvil vodou. Po závěrečných tónech publikum odměnilo umělce dlouhým aplausem.

V hledišti byli také ministr kultury Lubomír Zaorálek z ČSSD nebo pirátský primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Pilotní projekt uvolňování protiepidemických opatření v kultuře umožní přítomnost posluchačů také na repríze zahajovacího koncertu ve čtvrtek 13. května, debutu Pražského jara 26. května a na závěrečném koncertu 3. června. Počet diváků v sále je omezený přibližně na 300.

Účast publika je rovněž podmíněna naplněním dodatečných opatření proti šíření pandemie nemoci covid-19. Všichni musí například absolvovat PCR test na koronavirus ve smluvních laboratořích Pražského jara.

Po celou dobu pobytu v budově také musí mít nasazené respirátory třídy FFP2 nebo KN95.

Všechny koncerty Pražského jara mohou zájemci bezplatně sledovat na webových stránkách festivalu. Ty vybrané odvysílají Česká televize a Český rozhlas, k šíření festivalu do zahraničí přispěje síť Českých center.

Loňský ročník se kvůli opatřením proti šíření koronaviru uskutečnil on-line. Místo plánovaných 53 koncertů se uskutečnilo pouze 11 živě přenášených vystoupení, která v součtu dosáhla 1,3 milionu zhlédnutí v Česku a dalších 53 zemích.

První ročník festivalu Pražské jaro se konal v květnu 1946.

 

Právě se děje

Další zprávy