Pražské divadlo Disk si připomíná Věru Chytilovou. Promítne čtyři její studentské filmy

12. 3. 2018 9:45
Přesně před čtyřmi lety zemřela filmová režisérka a pedagožka pražské FAMU Věra Chytilová. Připomene ji večer v pražském divadle Disk, během kterého se budou promítat její studentské filmy včetně absolventského Stropu. Některé z nich diváci uvidí na plátně vůbec poprvé.
Věra Chytilová.
Věra Chytilová. | Foto: ČTK

Série snímků, které divadlo Disk promítne, zahrnuje Zelenou ulici, Kočičinu, Žurnál FAMU: První občasník a Strop z let 1960 až 1962.

První dva filmy vznikly jako semestrální cvičení. Zelená ulice se žánrově pohybuje na pomezí hraného a dokumentárního filmu. Zachycuje cestu těžkotonážního vlaku, který by neměl zastavovat, ale přece nakonec jízdu přeruší. Za Zelenou ulici dostala Chytilová své vůbec první ocenění.

Kočičina čerpá z povídky Franze Kafky. Jednou z hlavních postav je domácí kočka manželů Ká, která popisuje zvláštní chování svých pánů. Rolí manželů se tehdy ujali Miloš Kopecký a Libuše Havelková.

Žurnál FAMU: První občasník mapuje život v Praze a vznikl jako skládačka několika částí různých autorů. Kromě Chytilové přispěli například Jiří Menzel, Jan Hraběta nebo Evald Schorm.

Absolventský snímek s názvem Strop hledá prostřednictvím příběhu studentky odpověď na otázku, kam až je člověk schopen zajít ve snaze polepšit si. Mladá dívka se s vidinou skvělého přivýdělku začne živit jako manekýna. V momentě, kdy svého rozhodnutí lituje, se však cesta zpět už nezdá být reálnou.

Film je ukázkou nadcházející nové vlny, která se vyznačovala improvizovanými scénami, absurdním humorem a důrazem na zachycení situace bez aranžování. 

Věra Chytilová začala na FAMU studovat v roce 1957, komisi u přijímaček prý mimo jiné přesvědčila větou: "Nelíbí se mi, jaké filmy se u nás točí, chci dělat lepší." Jejím profesorem byl Otakar Vávra, společně s ní do ročníku nastoupili Jiří Menzel, Evald Schorm, Juraj Jakubisko a Jan Schmidt.

Absolvovala v roce 1962 filmem Strop, na FAMU se vrátila jako pedagožka po roce 1989, kdy se ujala vedení katedry režie.

 

Právě se děje

Další zprávy